Vijf Israeli’s staan terecht voor collaboreren met spion

IN ISRAEL / Door: JOS HUMMELEN / 12 jan 2022 IRAN ISRAEL SHIN BET SPIONAGE

De Israelische interne veiligheidsdienst Shin Bet heeft vijf Joodse Israeli’s gearresteerd die ervan worden beschuldigd een Iraanse agent te hebben geholpen bij het verzamelen van inlichtingen. Ondanks dat sommigen het vermoeden hadden dat de spion voor Iran werkte, namen zij foto’s van gevoelige plekken in Israel in ruil voor geld. Alle verdachten hebben een Iraanse achtergrond.

De ambassade van Tel Aviv, waar de verdachten een foto van moesten maken voor de Iraanse spion.

De vijf verdachten – vier vrouwen en een man – zijn allemaal Joodse immigranten uit Iran of afstammelingen van Iraanse immigranten. Hun namen mogen niet worden gepubliceerd. Volgens de Shin Bet namen de verdachten verschillende foto’s van strategisch belangrijke locaties in Israel. De lieden werden bijvoorbeeld op pad gestuurd om foto’s te maken van onder andere het Amerikaanse consulaat in Tel Aviv. Ook werd hen gevraagd om banden aan te knopen met belangrijke Israelische politici. Daarnaast moesten zij informatie verstrekken over hoe de beveiliging op verschillende locaties was georganiseerd. Twee van de verdachten gingen zelfs zo ver dat zij hun eigen kinderen probeerden te overtuigen om bij de militaire inlichtingendienst van de IDF te gaan. Dat deden de vijf verdachten in opdracht van ene Rambod Namdar, waarvan nu blijkt dat hij een Iraanse spion is, in dienst van de ayatollahs. Namdar bood duizenden dollars in ruil voor hun gunsten. Hij deed zich voor als Joods. In sommige gevallen erkenden de verdachten dat ze wisten dat Namdar mogelijk tot de Iraanse inlichtingendienst behoorde, maar bleven ze toch met hem communiceren, aldus de Shin Bet.

De Iraanse spion in kwestie: Rambod Namdar

Onschuldige burgers in gevaar brengen voor geld

Naftali Bennett reageerde woensdag publiekelijk en plaatste een oproep: “Ik roep de burgers van Israel op waakzaam te zijn. Het kan zijn dat de mensen achter de informatie die u consumeert of deelt Iraniërs zijn. (…) Er kan geen twijfel over bestaan – de lange arm van het defensie-instituut zal iedereen bereiken die de veiligheid van Israel probeert te schaden.” Met het ‘defensie-instituut’ doelde premier Bennett (Yamina) op de Shin Bet, die geroemd wordt om het adequaat oprollen van dit soort netwerken.

 “Met hun acties brachten de betrokkenen zichzelf, hun families en onschuldige Israelische burgers in gevaar, aangezien hun informatie werd overgedragen aan de Iraanse inlichtingendienst (…), die zouden worden gebruikt voor terroristische doeleinden’, zei een hoge Shin Bet-functionaris woensdag in een verklaring.

De vijf verdachten werden de afgelopen maand aangeklaagd voor de rechtbank van Jeruzalem. Twee van de verdachten waren een man en een vrouw van in de veertig die in Holon, een buitenwijk van Tel Aviv, woonden. Volgens de Shin Bet had de vrouw gedurende meerdere jaren contact met Namdar. Op aanwijzing van Namdar zou de vrouw foto’s hebben gemaakt van het Amerikaanse consulaat in Tel Aviv en de kantoren van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Holon en die van het National Insurance Institute. Ze wordt er ook van beschuldigd Namdar details te hebben gestuurd over de beveiligingsmaatregelen in een winkelcentrum in Holon. Ook haar man wordt ervan beschuldigd op de hoogte te zijn van haar connectie met Namdar en met de Iraanse agent zelf te hebben gesproken, evenals haar naar het Amerikaanse consulaat te hebben vervoerd om er foto’s van te maken, ondanks dat zij beiden nattigheid voelden. Deze veertigjarige vrouw probeerde ook hun zoon te overtuigen om dienst te nemen bij de militaire inlichtingendienst.