Vitesse excuseert zich

IN NEDERLAND / Door: ELISE FRIEDMANN / 14 jan 2014 ISRAEL VOETBAL

Al-Nahyan StadionVoetbalclub Vitesse ‘betreurt de commotie die is ontstaan’ door het achterlaten van verdediger Dan Mori, verklaarde de club zaterdag na terugkomst uit het trainingskamp in Abu Dhabi. De club had Mori achtergelaten na een bericht dat hij wegens zijn Israelisch paspoort het Arabische Emiraat niet in mocht.

Vitesse noemt het eigen optreden in de verklaring “begrijpelijk, maar ongelukkig”. Het biedt excuses aan “aan alle mensen die zich, op welke wijze dan ook, door de uitsluiting van Dan Mori getroffen voelen”. Het wijt de gang van zaken aan “de complexiteit rond het organiseren van reizen naar landen met specifieke inreisprocedures” en belooft “de interne procedures inzake buitenlandse reizen” opnieuw op te zetten.

De club kreeg veel verwijten wegens het gebrek aan solidariteit met het Israelische teamlid, dat zonder protest werd achtergelaten. Vitesse had geen moment overwogen niet zonder de speler af te reizen naar Abu Dhabi.

Hoe ‘de procedure’ precies is gegaan en wat de rol daarin was van de KNVB en het ministerie van Buitenlandse Zaken, was onderwerp van discussie tussen deze drie maar blijft in de verklaring van Vitesse buiten beschouwing, evenals het verwijt van een gebrek aan solidariteit met de uitgesloten speler.
Zorgverzekeraar Menzis, een van de belangrijkste sponsors van Vitesse, had geëist dat de club zich zou excuseren.

Lees hier de hele verklaring van Vitesse.
Foto: het Al Nahyanstadion, Nepenthes/Wikicommons