VN-ambassadeur Haley bij AIPAC: a new sheriff in town

IN ANDER NIEUWS / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 28 mrt 2017 AIPAC OBAMA TRUMP VN VS

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley oogstte groot applaus gisteren bij de jaarlijkse AIPAC conferentie in Washington. Ze sprak onder andere over de anti-Israel obsessie bij de VN en beloofde steun voor de Joodse staat.

De American Israel Public Affairs Committee staat bekend als de grootste pro-Israel lobbygroep in de VS. Het grootste evenement van AIPAC is haar jaarlijkse conferentie, waar zowel prominente Democraten als prominente Republikeinen komen spreken.

Haley beloofde de aanwezigen bij de conferentie dat de tijden van Israel zwartmaken door de VN voorbij zijn, nu er ‘a new sheriff in town‘ is. De voormalige gouverneur van South Carolina gaf aan geschokt te zijn door de ‘bizarre’ hoeveelheid Israelhaat die te vinden is bij de VN. Ze wil dat de VS weer een leidende rol gaat spelen binnen de internationale organisatie om de negatieve obsessie met Israel tegen te gaan.

In haar interview met Dan Senor tegenover de 18.000 aanwezigen vertelde Haley over wat ze in de korte tijd sinds haar aantreden al heeft gedaan voor Israel. De benoeming van Salam Fayyad, de voormalige premier van de Palestijnse Autoriteit, tot bijzondere vertegenwoordiger van de VN in Libië werd door Haley geblokkeerd. Deze benoeming beschouwt zij als beloning van slecht gedrag door de Palestijnen. Een VN rapport dat Israel als apartheidstaat bestempelt is dankzij druk van the new sheriff in de prullenbak beland. De auteur van het lasterlijke verslag nam enkele dagen later ontslag.

Ook is de ambassadeur niet te spreken over VN-resolutie 2334, die door onthouding van stemming door de toenmalige Obama-administratie aangenomen werd. Volgens Haley was het gedrag van Amerika destijds schandelijk en schadelijk. Onder president Trump zal volgens Haley geen enkele anti-Israel resolutie uit de VN komen.

Haley’s steun voor Israel is niet nieuw: ten tijde van haar gouverneurschap was South Carolina de eerste staat in de VS die een wet tegen BDS aannam.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Republikein Paul Ryan, sprak ook op de AIPAC conferentie. Volgens hem is de relatie tussen Israel en de VS beschadigd door toedoen van de Obama-administratie. Ryan beloofde dat onder het presidentschap van Trump de relatie zal verbeteren. Ook uitte hij zorgen over de nucleaire overeenkomst met Iran. De deal noemde hij ‘een regelrechte ramp’, die Iran nog steeds mogelijkheden geeft om over een nucleair wapen te beschikken.

President Trump was niet aanwezig bij de pro-Israel conferentie. Namens hem sprak vice-president Mike Pence. Pence sprak over de belofte van Trump om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Volgens de vice-president is het na decennia praten eindelijk een serieuze overweging geworden. Men verwacht dat in ieder geval de ambassadeur, David Friedman, vanuit Jeruzalem zal werken, mogelijk in het Amerikaanse consulaat daar.

Zie hieronder het optreden van Nikki Haley bij de AIPAC conferentie:

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The New York Times, The New Yorker, CNN, The Algemeiner, JTA.