VN-gezant prijst Israëlisch-Palestijnse samenwerking

VN-gezant Nickolay Mladenov had tijdens een vergadering met het Midden-Oostenkwartet lovende woorden voor de Israëlisch-Palestijnse samenwerking in de strijd tegen het coronavirus.

Afgelopen donderdag kwam het Midden-Oostenkwartet bijeen. Het kwartet bestaat uit vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties, en heeft als doel te bemiddelen in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. VN-gezant Mladenov nam telefonisch deel aan het overleg en ging uitgebreid in op de coördinatie tussen Israëlische en Palestijnse autoriteiten in hun aanpak van de coronapandemie.

De samenwerking tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit is volgens Mladenov “excellent”. Acties ten aanzien van corona worden “nauw en constructief” gecoördineerd, aldus de VN-gezant. Volgens de VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten is dit een belangrijke factor bij de mate van het indammen van het virus tot dusverre. Een voorbeeld van de goede samenwerking die Mladenov noemt, is Israëls coöperatie in het doorlaten van gezondheidsmedewerkers in en uit zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook.

Bij het Midden-Oostenkwartet leven zorgen over de potentiële impact van corona in Gaza. Gevreesd word dat de Hamas-autoriteiten niet over voldoende middelen beschikt om een uitbraak in te dammen en voor alle patiënten de nodige zorg te verlenen. De Palestijnse terreurgroep is sinds 2007 aan de macht in de kustenclave na een burgeroorlog met de Palestijnse Autoriteit. In een poging de macht over de Gazastrook terug te krijgen, heeft de PA sancties ingesteld, waaronder op medische middelen. Hamas roept de PA op in verband met de coronapandemie de strafmaatregelen op te heffen.

Vanaf het begin van de coronacrisis heeft Israël vitale voorraden en apparatuur tot Gaza toegelaten, aldus Mladenov. Als voorbeelden noemt de VN-gezant onder andere uitstrijkjes voor het verzamelen van monsters en andere laboratoriumbenodigdheden, en beschermingsmiddelen. 

Tijdens het overleg van het Midden-Oostenkwartet is ook gesproken over het nieuw leven inblazen van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Alle partijen die deelnemen aan het kwartet zijn toegewijd aan de tweestatenoplossing, aldus een woordvoerder van de VN. De betrokkenen “verschillen alleen van opvatting hoe deze oplossing te bereiken”. Onlangs heeft de Amerikaanse president Trump een nieuw vredesplan gepresenteerd, wat door de Palestijnen bij voorbaat werd afgewezen.