VN: ‘Israel grootste schender vrouwenrechten’

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 24 mrt 2015 GAZA HAMAS IRAN OBAMA VS

Human Rights Council 14th of June 2010Volgens de commissie van de Verenigde Naties die gaat over vrouwenrechten (CSW) is Israel de belangrijkste schender van vrouwenrechten in de wereld. Dat bleek aan het einde van de jaarlijkse bijeenkomst van CSW, afgelopen vrijdag, waarin Israel als enige van alle 193 VN-lidstaten veroordeeld werd voor het schenden van vrouwenrechten.

De CSW-resolutie van dit jaar tegen Israel, was een herhaling van die van eerdere jaren, namelijk dat ‘de Israelische bezetting het belangrijkste obstakel voor Palestijnse vrouwen is met betrekking tot hun vooruitgang, zelfstandigheid en integratie in de ontwikkeling van hun eigen samenleving….’

In het rapport stond onder andere dat 17% van de Palestijnse vrouwen tegenover 70% van de Palestijnse mannen deel uitmaken van de Israelische beroepsbevolking. De VN geeft Israel daar klaarblijkelijk de schuld van, zonder rekening te houden met de geldende religieuze normen en cultuur in de Palestijnse gebieden, die invloed zouden kunnen hebben op deze statistiek.

Bovendien zijn er geen dergelijke rapporten opgesteld voor vrouwen in Somalie, waar de verminking van vrouwelijke genitaliën en seksueel geweld tegen vrouwen alomtegenwoordig is. Ook van landen als Iran en Saudi-Arabie bestaan dergelijk rapporten niet, waar vrouwen niet mogen autorijden of niet mogen reizen zonder een mannelijk familielid en waar ze bij overspel gestenigd worden. Landen als Iran en Soedan (vice-voorzitter) zitten zelfs in deze VN-commissie, terwijl vrouwenrechten in deze landen zeker zwaarder geschonden worden dan in Israel.

UNCR

Overigens is het CSW niet de enige VN-commissie die bevooroordeeld is tegenover Israel. Ook de Mensenrechtenraad van de VN (UNHRC) staat hierom bekend. Die heeft in zijn hele geschiedenis 1/3e van al zijn resoluties tegen Israel gericht en zal hij deze week vier keer zoveel resoluties proberen aan te nemen tegen Israel als tegen alle andere landen bij elkaar. Israel boycotte maandag de bijeenkomst van deze Raad over de situatie in de Palestijnse gebieden en de Gaza-actie van 2014.

Eén van de verklaringen voor de partijdigheid van deze commissie, en voor het feit dat zo weinig andere landen worden veroordeeld, is dat belangrijke spelers in deze Raad allesbehalve bekend staan om hun pro-Israelhouding of het waarborgen van de mensenrechten in eigen land.  Dit geldt voor Qatar (belangrijke geldschieter Hamas), China, Pakistan, Rusland en Saoedi-Arabie. Een ander lid van de Mensenrechtenraad, de Verenigde Staten, heeft eerder al zijn ongenoegen laten blijken over deze bevooroordeelde anti-Israelhouding van veel leden.

Vice-president John Kerry sprak hierover op 2 maart 2015 voor de Raad en zei: ‘President Obama en ik steunen de HRC, maar deze obsessie van de HRC met Israel dreigt de geloofwaardigheid van de hele organisatie te ondermijnen’. De VS stemmen ook bijna altijd tegen de resoluties die tegen Israel worden aangenomen. Anderzijds blijven ze wel hun jaarlijkse bijdrage voor de UNHRC betalen, waarmee zij de organisatie overeind houden die deze resoluties aanneemt.    

Afbeelding: vergadering UNHRC, bron: Flickr