VN schorst twee medewerkers na seksfeest in officieel voertuig Tel Aviv

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 6 jul 2020 VN

Twee medewerkers van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Toezicht op het Bestand in Palestina (UNTSO) zijn donderdag geschorst vanwege seksueel wangedrag. Het tweetal zou betrokken zijn geweest bij een seksfeest in een officieel VN-voertuig op een weg nabij het strand van Tel Aviv. Vorige week doken beelden op van het incident. Op de video, die afgelopen weekend veel werd gedeeld op Twitter, is te zien hoe een vrouw in een rode jurk een passagier van de rijdende auto een lapdance geeft.

“Van twee mannelijke internationale medewerkers die zich in het VN-voertuig in Tel Aviv bevonden is vastgesteld dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan wangedrag, waaronder van seksuele aard,” aldus een VN-woordvoerder tegenover The Times of Israel. “Gezien de ernst van de beschuldigingen, het niet naleven van de gedragsnormen die verwacht worden van internationale ambtenaren, zijn de twee medewerkers op onbetaald verlof gestuurd zolang het onderzoek van de OIOS [Bureau voor Intern Toezicht] loopt.”

De UNTSO houdt sinds de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 toezicht op de bestandslijnen tussen Israel en zijn Arabische buurlanden. Waarnemers van de VN zijn gestationeerd in Israel, Egypte, Jordanië, Libanon en Syrië. Ook Nederland leverde militairen aan UNTSO: in totaal circa 700 mannen en vrouwen over de afgelopen tientallen jaren. Ook stelde ons land materieel beschikbaar.

De Verenigde Naties zijn overigens vaker onder vuur komen te liggen vanwege seksueel wangedrag. Volgens een rapport van de organisatie zelf werden er in 2019 175 meldingen gemaakt van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Daarvan werden zestien klachten na onderzoek waar bevonden en vijftien ontkracht. De resterende gevallen zijn nog altijd in onderzoek.

Afbeelding: RomanDeckert