VN stelt dat Palestijnse eenheidsregering geen controle heeft in Gaza

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 6 nov 2014 EGYPTE GAZA HAMAS PA VN

2262559383_8a869ca7a8_m

Volgens Robert Turner van de UNRWA heeft de Palestijnse eenheidsregering geen controle over de Gaza-strook, zo verklaarde hij dinsdag. De politieke instabiliteit in het gebied kan volgens de ‘director of operations’ van de VN-hulporganisatie, in de toekomst leiden tot een nieuwe oorlog. De instabiliteit komt voort uit het feit dat de Palestijnse Autoriteit, ondanks de eenheidsregering, al tijden overhoop ligt met Hamas, onder andere over het uitbetalen van salarissen aan Hamas-ambtenaren.

Israël heeft de doorgang van bouwmaterialen voor de wederopbouw richting Gaza juist toegestaan, vanwege de garantie dat de Palestijnse eenheidsregering de controle over de enclave zou hebben, waarmee voorkomen moest worden dat de materialen bij de Palestijnse terreurorganisatie Hamas terecht kwamen. (Lees hier het stuk over openstellen grenzen) Volgens Turner zou het helpen als er meer politieke stabiliteit in het gebied komt, zodat er meer goederen richting Gaza doorgelaten kunnen worden door Israël en Egypte, waarmee de wederopbouw bespoedigd kan worden.

De grensovergang Rafah, met Egypte, is nog steeds afgesloten na een terreuraanslag in de Sinai. Volgens Egypte namen hieraan Gazaanse terroristen deel, die via tunnels Egypte waren binnengekomen. (Lees hier het stuk over de aanslag in de Sinai)

 Afbeelding: Hamas-soldaten in Gaza