Voetbalwedstrijd Israel-Argentinië in Jeruzalem gaat niet door

IN ISRAEL / Door: HANNA LUDEN / 6 jun 2018 ARGENTINIë VOETBAL

Gisteren maakte het nationale voetbalteam van Argentinië bekend de voorgenomen oefenwedstrijd tegen het Israelische team af te lasten. Zij waren best bereid geweest in Barcelona -waar ze momenteel trainen – tegen Israel te spelen, maar helemaal naar de Joodse staat reizen blijkt te veel gedoe.

Fans van Messi – Joden en  Arabieren, Palestijnen en Israeli’s  – moesten teleurgesteld toezien hoe de hoop hun held live te zien spelen steeds meer politieke tinten kreeg om uiteindelijk volledig in duigen te vallen. De kaarten voor de wedstrijd, die eerst in Haifa zou plaatsvinden en later naar Jeruzalem werd verplaatst, waren binnen een half uur uitverkocht. Althans, de toegangsbewijzen die voor het publiek werden bestemd. De helft van de tickets werd bestemd voor de sponsoren van het evenement en voor het ministerie van Cultuur en Sport, wat tot protesten in Israel leidde.

De voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, Gibril Rajub, was een van de felle tegenstanders van de wedstrijd, en riep de Argentijnen op niet naar Jeruzalem te komen. Hij, en velen met hem, schrijven deze opzegging ook toe aan “het succes van de Boycotbeweging.” Gisteren verklaarde Rajub echter, dat hij geen bezwaar zou hebben gemaakt als de wedstrijd in Haifa zou zijn gehouden.

Er was sprake van immense druk op zowel de Argentijnse voetbalbond als de spelers van het nationale elftal. Spelers werden opgeroepen – en soms ook bedreigd – om niet in Jeruzalem tegen het Israelische team te gaan spelen. Ook was er sprake van verschillende protestacties bij de trainingen van het team.

De Palestijnse voetbalbond dreigde zelfs met een internationale campagne tegen het Argentijnse voornemen om het WK in 2030 te organiseren. Het Zuid-Amerikaanse land zou – als het in Jeruzalem speelt – een onwaardige kandidaat zijn om als gastheer op te treden voor het grootste voetbalevenement ter wereld, aldus Rajub in een statement.

Veel Israeli’s zijn ook boos op de minister van Sport Miri Regev die – volgens hen – de interland probeerde te politiseren en extra geld beschikbaar stelde om de wedstrijd in het minder geschikte stadion van Jeruzalem te houden. Het Teddy-stadion, genoemd naar de geliefde voormalige burgemeester van Jeruzalem Teddy Kollek, staat in het westelijke deel van Jeruzalem. Het sportgebouw is echter verouderd en mist de moderne faciliteiten die de voetbaltempel in Haifa biedt.

Na vragen van de Israelische regering verklaarde de Argentijnse regering in de kwestie geen rol te (kunnen) spelen, aangezien ze geen zeggenschap heeft over deze zaken. De Argentijnse trainer, Jorge Sampaoli, was vanaf het begin tegenstander van de reis naar Israel. Hij vindt dit een te grote belasting voor zijn team vlak voor het WK dat volgende week in Rusland begint.  Het Argentijnse nationale team heeft al eerder in Israel gespeeld, in 1986 en 1990.

Update: De voorzitter van de Argentijnse voetbalbond Chichi Tapia heeft zijn excuses aangeboden aan Israel en de Joodse gemeenschap voor het afzeggen van de wedstrijd. Hij geeft aan dat de Argentijnse spelers bedreigd werden, en dat er gekeken zal worden naar de mogelijkheid om een andere keer in Israel te spelen.