Voormalig secretaris-generaal terreurgroep Islamitische Jihad overleden

Zaterdag is Ramadan Shalah, voormalig secretaris-generaal van de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad, overleden. Het lichaam van de terroristenleider is in Damascus begraven, naast de oprichter van de door Iran gesteunde terreurgroep.

Parade van Islamitische Jihad in Gaza ter nagedachtenis aan Ramadan Shalah

Ramadan Shalah lag al drie jaar in een coma na een hartoperatie. In 2018 nam Ziad al-Nakhala het leiderschap van Islamitische Jihad daarom op zich. Hij leidt sindsdien de terroristische groep vanuit Syrië. Shalah werd secretaris-generaal van de jihadistische beweging nadat oprichter Fathi Shiqaqi  in 1995 in Malta werd doodgeschoten – vermoedelijk door de Israëlische geheime dienst Mossad. Ramadan Shalah stond op de Most wanted terrorists lijst van de Amerikaanse FBI, met een prijs van vijf miljoen dollar voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.

Verschillende door Iran gesteunde terreurgroepen delen hun condoleances naar aanleiding van de dood van de voormalige secretaris-generaal van Islamitische Jihad. De aan Fatah gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigade, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), de Volksverzetscomités, de Moejahedienbrigades – allen hebben statements gepubliceerd waarin ze hun rouw betuigen.

De politieke tak van terreurbeweging Hamas heeft ook een condoleancebericht gepubliceerd. Opvallend is echter de stilte bij de gewapende tak van Hamas. In tegenstelling tot de gewapende afdelingen van andere Palestijnse groepen, heeft de Izz al-Din al-Qassam-brigades tot dusverre geen statement uitgegeven over de dood van de voormalige secretaris-generaal van Islamitische Jihad.

Als trekpop van Iran heeft Islamitische Jihad zich de afgelopen jaren ontpopt tot de agressievere tweelingbroer van Hamas. Waar laatstgenoemde als besturende factie van de Gazastrook soms nog kiest voor staakt-het-vuren, heeft Islamitische Jihad maling aan wapenstilstanden en verbreekt het deze regelmatig met scherpschutter- en raketaanvallen op Israël vanuit Gaza.

Ramadan Shalah is in het het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in de Syrische hoofdstad Damascus begraven naast Shiqaqi. De huidige secretaris-generaal Ziad al-Nakhala was bij de begrafenis aanwezig omringd door bodyguards. “We beloven de route van het verzet te blijven volgen totdat we samen met onze bondgenoten in Syrië en Iran en Hezbollah Palestina bevrijden”, aldus de Islamitische Jihad-leider.

Geruchten over begrafenis in Gaza

Er gingen echter geruchten de ronde dat Shalah in de Gazastrook begraven zou worden, waar hij in 1958 was geboren. Naar verluidt zou Islamitische Jihad Egypte hebben verzocht om het lichaam van de terreurleider door te laten. Het verhaal werd versterkt door berichtgeving dat Hamas-leider Ismail Haniyeh goedkeuring van de Egyptische autoriteiten zou hebben gekregen om het stoffelijk overschot van de voormalige secretaris-generaal naar de Gazastrook over te brengen.

De geruchten leidde tot een boze reactie van Israëlisch Knessetlid Naftali Bennett, die nu in de oppositie zit.  “Waarom hebben jullie de verplaatsing van het lichaam van Palestijnse Islamitische Jihad-leider Ramadan Shalah naar de Gazastrook goedgekeurd?” zo schreef de voormalige minister van Defensie op Twitter richting de Israëlische regering. “Waarom dit niet voorwaardelijk maken aan de teruggave van de omgekomen militairen Hadar Goldin en Oron Shaul? Waarom onze vijanden een gratis presentje geven?”

Hamas houdt sinds 2014 de lichamen van de omgekomen Hadar Goldin en Oron Shaul vast, en houdt naar verluidt Avera Mengistu en Hisham al-Sayed gevangen, die in respectievelijk 2014 en 2015 vanuit Israël de grens met Gaza zijn overgestoken. Sindsdien is geen enkel teken van leven meer vernomen van Mengistu of Al-Sayed.