Voorzitter Pax Christi tegen ‘Joodse staat’

De Latijnse patriarch Michel Sabah heeft zich vorige week woensdag expliciet uitgesproken tegen het concept van een Joodse staat en tegen een twee-statenoplossing van het Palestijns-Israelisch conflict. Sabah is tevens internationaal voorzitter van Pax Christi, een van de organisaties die samenwerken in United Civilians for Peace (UCP).

Die organisatie heeft tot belangrijkste doel het voeren van politieke agitatie tegen Israel. Vorige maand publiceerde CIDI een rapport over de gesubsidieerde activiteiten van UCP.

Sabah, een Palestijn die door Rome in Jeruzalem is gestationeerd, deed zijn uitspraken op een persconferentie ter gelegenheid van de aanstaande kerstdagen. Israel moet volgens hem zijn Joodse karakter afleggen en zich transformeren in een ‘politieke, normale staat voor christenen, moslims en Joden’. […] Dit land kan niet exclusief voor iemand zijn. […] Als er een staat is van één religie, worden andere religies van nature gediscrimineerd’, aldus de Pax Christie-voorzitter.

Israel is het enige land in de regio waar volledige vrijheid van godsdienst bestaat en leden van minderheidsgroeperingen kunnen volledig participeren in het democratische proces.