Vrees voor nieuwe Gaza-oorlog

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 okt 2018 GAZA HAMAS PA

Nu verzoeningsgesprekken tussen Fatach en Hamas lijken te mislukken, wordt gesteld dat Gaza op “het punt van exploderen” staat. In anticipatie van een mogelijke confrontatie heeft Israel extra soldaten naar het grensgebied met de kustenclave gestuurd.

Al enkele maanden werd door Egypte en de VN tussen Hamas en Israel bemiddeld om een uitgebreid wapenstilstandsakkoord voor Gaza te realiseren. In ruil voor een verlichting van de blokkade, een ruimere visserszone en investeringen zou een jaar lang geen aanvallen vanuit de kustenclave op de Joodse staat uitgevoerd worden.

De door Fatach gedomineerde Palestijnse Autoriteit is echter tegen akkoorden ten behoeve van de Gazastrook, zolang het niet de controle over het gebied heeft. In 2007 werd Fatach door Hamas tijdens een burgeroorlog uit Gaza verdreven, en ondanks meerdere pogingen tot verzoening is nog steeds geen sprake van Palestijnse eenheid. Met een wurgbeleid probeert PA-president Abbas de controle over de Gazastrook terug te krijgen.

Mede door de eisen van Abbas bleef een concreet akkoord uit. De onrust keerde in Gaza aan de grens met Israel al snel terug met rellen, grensinfiltraties en het oplaten van ballonnen en vliegers met vuurbommen. Daarnaast is al een tijdlang wapengekletter te horen van verschillende terreurgroepen, die gezamenlijk optrekken onder het samenwerkingsverband van het Palestijnse verzetscommando.

Om alsnog tot een succes te komen, trachtten de bemiddelaars de PA bij de onderhandelingen te betrekken. Gisteravond kwam Abbas met een ultimatum: volledige controle over Gaza voor het einde van de maand, of hij zet alle geldstromen richting de kustenclave stop. Volgens Palestijnse media staat de Gazastrook inmiddels op het “punt van exploderen.”

De spanningen tussen Abbas en Hamas dreigen dus in het gezicht van Israel te ontploffen. De frustraties als gevolg van de interne problemen worden richting de Joodse staat geuit.

Hamas dreigt met een “antwoord” als Israel blijft optreden tegen de demonstraties en rellen aan de grens. Naar verluidt zou de Palestijnse terreurbeweging voornemens zijn bij een volgende confrontatie via een tunnel Israel te infiltreren om burgers uit een van de dorpen aan de grens met Gaza te ontvoeren. Voor een dergelijke terreuroperatie dringt echter de tijd: er wordt een ondergrondse barrière gebouwd om tunnelgravers tegen te houden.

Hamas-leider Yahya Sinwar beweert dat zijn beweging geen interesse heeft in een nieuwe oorlog. “Wie zou met vier katapulten een nucleaire macht willen confronteren?” zo zei hij in een interview. In werkelijkheid geniet Hamas grootschalige steun van terreursponsor Iran en is het in het bezit van geavanceerde wapens, en niet slechts “vier katapulten.”

De Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman waarschuwt Hamas dan ook dat het Israelische leger zich tot nu toe heeft ingehouden. De IDF is in verhoogde staat van paraatheid, mocht het tot een escalatie komen.