Vrije verkiezingen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 jul 2013 CIDISTANDPUNT GAZA HAMAS PA WESTBANK

PA-verkiezingen 2012“Ja, er zijn stappen gezet maar is nog een aantal zaken waaraan we moeten werken.” Dat verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag nadat hij zijn bezoek aan Israel en de Westbank had verlengd en waarvoor hij een bezoek aan Abu Dhabi had uitgesteld.
De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat was zuurder. Hij zei dat er tijdens de besprekingen geen doorbraak was bereikt die nieuwe vredesonderhandelingen zou toestaan. Hoewel Israel geen enkele voorwaarden vooraf had gesteld om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met de Palestijnen, was dat van Palestijnse kant een ander verhaal.
De Palestijnse Autoriteit eiste dat Israel een ‘blijk van goede wil’ zou tonen door een aantal Palestijnse gevangenen vrij te laten. Na de vrijlating van 1027 Palestijnen in ruil voor Gilad Shalit lijkt dat nu dus dé policy te worden: wil je iets van ons? Dan moet je gevangenen vrijlaten.
Lees overigens over de rijkelijke maandelijkse beloning die die gevangenen van de officials krijgen binnenkort een onderzoek van CIDI. Een Nederlandse bijstandsmoeder zou er een eh… moord voor doen (spreekwoordelijk). Israel reageerde op de Palestijnse eis met de toezegging daar stapsgewijs naar te willen kijken.

Ondanks voorzichtig optimistische geluiden van Israel blijft het onduidelijk of er binnenkort daadwerkelijk tacheles kan worden gemaakt met een pad naar vrede. En zelfs áls met onderhandelen zou worden begonnen, dan is de vraag met wie Israel daadwerkelijk te stellen heeft.
Het antwoord is voor nu snel gegeven: met een partij die binnen eigen gelederen vrijwel geen draagvlak meer heeft. Rami Hamdallah, de opvolger van Fayyad, hield het als premier onder president Abbas nog geen drie weken vol, 18 dagen om precies te zijn.
De onvrede onder de bevolking op de Westbank is groot. Er hadden al in juli 2010 verkiezingen moeten plaatsvinden, ook in Gaza had de bevolking al lang en breed naar de stembus moeten gaan. Abbas’ bewind wordt gekenmerkt door machtsstrijd en corruptie.
Worden er nu vrije verkiezingen op de Westbank gehouden, dan zou dat exit Abbas betekenen. Een Palestijnse politiek commentator stelde zelfs voor om nu maar verkiezingen te houden á la Arab Idols, die overigens werden gewonnen door de Gazaan Mohammed Assaf. Verkiezingen via de mobiele telefoon dus, door middel van SMS’jes, want vooralsnog maakt Abbas noch Hamas aanstalten om de stembussen uit de kast te trekken. Als ik Israel was, zou ik dan ook aandingen op vrije Palestijnse verkiezingen. Nu. Dan weet je tenminste met wie je te maken hebt en dat er van Palestijnse kant ook daadwerkelijk mandaat ligt. Want hoe valt met een zwak leider, die zich niet kan beroepen op de steun van zijn bevolking, te onderhandelen?

Esther Voet