Vrouw vermoord, twee anderen gewond bij aanslag op Westelijke Jordaanoever

aanslag westbankBij een aanslag afgelopen maandag op de Westelijke Jordaanoever is een 26-jarige vrouw met messteken om het leven gebracht. Twee anderen raakten bij de aanslag gewond. De aanslag vond plaats bij een liftplek, vlakbij de nederzetting Alon Shvut, in het gebied Gush Etzion. De dader werd neergeschoten door een bewaker van de nederzetting. De man was volgens Shin Bet een 30-jarige Palestijn uit Nablus en lid van de terreurorganisatie Islamic Jihad.

Het 26-jarige dodelijke slachtoffer van de aanslag bij Alon Shvut werd geïdentificeerd als Dalia Lamkos, inwoner van de nederzetting Tekoa.  De twee gewonden waren een 26-jarige en een 50-jarige man. Het eerste slachtoffer was in zijn buik geraakt en de tweede was in zijn gezicht gestoken. Beide gewonde mannen liggen in een ziekenhuis in Jeruzalem en zijn buiten levensgevaar. 

Beelden na de aanslag in Gush Etzion. Bron: Youtube, tazpit

Dalia Lamkos werkte als ergotherapeut in Kiryat Gat en ging vaak liftend naar haar werk. Acht jaar geleden was zij in dezelfde omgeving ook al het slachtoffer van een aanslag met een mes, toen ze aan het liften was. Toentertijd was ze één van de twee slachtoffers die gewond raakten bij de aanslag. Daarover zei ze destijds: “Ik was één van de twee mensen die neergestoken werd. Gelukkig was ik niet zwaargewond, en met de hulp van God, hoop ik dat het andere slachtoffer snel hersteld.” 

De dader van de aanslag bij Alon Shvut was volgens de Israëlische geheime dienst, Shin Bet, een 30-jarige Palestijn uit Nablus. De man heet Maher Hamdi A-Shalmon en is lid van de terreurorganisatie Islamic Jihad. De organisatie heeft inmiddels ook al de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Hashalmon zat tussen 2000 en 2005 ook al vast in een Israëlische gevangenis, voor het gooien van een brandbom naar Israëlische troepen. Volgens Palestijnse media zijn de broer en zwager van de dader inmiddels ook opgepakt door de IDF. 

De aanslag op de Westelijke Jordaanoever, was al de tweede terreuraanslag van afgelopen maandag. Eerder werd de 20-jarige Israëlische soldaat Almog Shiloni met messteken vermoord in Tel Aviv. De dader van deze aanslag was de Palestijn Noor Aladin Abu Hashiya, afkomstig uit het vluchtelingenkamp Askar, vlakbij Nablus. Ook hier heeft de IDF verschillende familieleden van de dader opgepakt. (Lees ook dit en dit artikel over aanslag in Tel Aviv en aanhoudende onrust in Israël)