Taylor Force Act aangenomen: geen Amerikaanse steun meer voor Palestijnse terroristenbeloningen

IN ANDER NIEUWS / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 23 mrt 2018 PA TERRORISME VS

Het Amerikaanse Congres heeft vannacht de Taylor Force Act aangenomen. Met deze wet gaat de VS bezuinigen op de financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit, zolang deze terroristen blijft belonen met uitkeringen.

Door Israel veroordeelde Palestijnse terroristen kunnen rekenen op een maandelijkse uitkering van de PA. Er is sprake van een heus beloningssysteem: Naarmate hoe zwaarder de straf, hoe groter de uitbetaling. In totaal is in het afgelopen jaar door de PA niet minder dan 347 miljoen dollar overgemaakt aan terroristen en hun families. Het geraamde budget voor dit jaar is nog groter: 403 miljoen.

Om deze perverse prikkel een halt toe te roepen, is de Taylor Force Act in het leven geroepen. Deze wet is vernoemd naar de Amerikaan Taylor Force. Hij werd in 2016 in Tel Aviv door een Palestijnse terrorist doodgestoken. De familie van de doodgeschoten dader krijgt nu een maandelijkse uitkering van de PA.

Afgelopen nacht keurde de Amerikaanse Senaat een financieel voorstel goed waarbij in totaal 1,3 biljoen dollar is gemoeid. De Taylor Force Act zat bij dit gigantische budgetdocument inbegrepen. 

De nieuwe wet maakt het voor de VS mogelijk om geldelijke ondersteuning aan de Palestijnse Autoriteit stop te zetten, zolang deze doorgaat met het belonen van terroristen. De hoop is dat door deze druk de PA zal stoppen met de financiële prikkel om aanslagen in Israel te plegen.

De Taylor Force Act kent drie uitzonderingen. Kortingen op financiële steun aan de Palestijnen kunnen niet berekend worden op water- en kindvaccinatieprojecten en ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem. 

Nederland blijft PA financieel steunen
In Nederland is echter totaal geen sprake van het onder druk zetten van de PA om het belonen van terroristen te stoppen. Sterker nog, “Nederland is van mening dat familie van gevangenen, daar waar daar sociaal-economische behoefte en noodzaak toe is, een vergoeding kan krijgen,” aldus de inmiddels opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Zijlstra. 

De Nederlandse regering ziet geen problemen in haar financiële steun aan de PA. Dit bewuste geld wordt namelijk niet voor de terroristenbetalingen, maar voor andere doeleinden gebruikt. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn hierbij voldoende waarborgen voorzien. Het Kabinet gaat hierbij voorbij aan het feit dat de Nederlandse bijdrage de Palestijnse regering de mogelijkheid geeft om meer geld vrij te maken voor de beloningen, daar de uitgaven op andere punten verlicht worden door de steun.

Een deel van de Tweede Kamer vindt dan ook dat Nederland meer moet doen om de perverse prikkel een halt toe te roepen. Naar aanleiding van het vergrote budget voor de terroristenbetalingen, zijn onlangs nog Kamervragen gesteld

CU-Kamerlid Joël Voordewind heeft aan de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd of hij bereid is het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Voordewind vindt dat de Palestijnse weigering om te stoppen met het financieel belonen van terroristen gevolgen zou moeten hebben voor de Nederlandse opstelling ten aanzien van de Palestijnen.