VS niet naar ”Durban 2″

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 28 feb 2009 OBAMA VN VS

De VS doen niet mee aan ”Durban 2”, de VN-conferentie over antidiscriminatie en antiracisme. Het land is ontevreden over de voorbereidingen voor een afsluitende verklaring. Eerder werd al bekend dat Nederland waarschijnlijk verstek laat gaan, vanwege de antisemitische toon in de ontwerpteksten voor de resolutie. Canada en Israël trokken zich eerder al terug.

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zei half december al dat sommige islamitische landenhet VN-forum gebruiken voor een antisemitische hetze. "Het lijkt alleenmaar weer te gaan om het brandmerken van Israël en de veroordeling van westerse landen vanwege hun verleden van slavernij en kolonialisme", gaf Verhagen aan. 

Twee weken geleden kondigden de VS aan actief te zullen deelnemenaan de voorbereidingen voor ''Durban 2''. President Obama wilde derichting van de conferentie beïnvloeden. Die missie kan als mislukt worden beschouwd. De Wereld Conferentie Tegen Racisme heeft plaats van 20 tot en met 24 april en is een vervolg op een bijeenkomst in 2001 in het Zuid-Afrikaanse Durban. 

Tijdens die conferentie trokken de VS en Israël zich uit protest terug.  Aanleiding waren de antisemitische sfeer op en rond deconferentie, die werd begeleid met uitgesproken antisemitische folders, spandoeken en cartoons.