Paspoortwet VS erkent Jeruzalem als Israel

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 30 okt 2020 ISRAEL JERUZALEM PASPOORT VS

Tot voorheen erkenden Amerikaanse paspoorten Jeruzalem niet als Israel.

Een nieuwe Amerikaanse paspoortwet laat Amerikanen geboren in Jeruzalem nu ‘Israel’ als geboorteplaats opgeven. Voorheen kon men alleen Jeruzalem opgeven.

Achttien jaar geleden dwongen de ouders van Menachem Zivotofsky via een rechtszaak af dat Amerikanen die in Jeruzalem waren geboren ook Israel als geboorteplaats konden opgeven. Een wet die het mogelijk te maken werd met brede steun aangenomen, onder zowel Democraten als Republikeinen. Alleen de regering weigerde dit te accepteren, de uitvoering werd steeds vooruitgeschoven. Als een van de laatste acties van de regering-Trump voor de verkiezingen van 3 november is dit nu mogelijk geworden.

Na de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israel, de erkenning van de annexatie van de Golan, de verhuizing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en de grote steun gedurende de onderhandelingen van de Abraham-akkoorden, is dit een extra signaal van de Amerikaanse regering aan zowel Benjamin Netanyahu en de Israelische bevolking als aan de aanhangers van Trump, die met name van rechtse en evangelisch-christelijke huize komen. De beslissing werd warm verwelkomd in deze kringen, waarmee Trump wederom zijn zeer sterke pro-Israel houding liet zien.

Na het ontvangen van het eerste Amerikaanse paspoort met deze omschrijving, sprak Zivotofsky: ‘Ik voel me vereerd om hier namens vele Amerikanen die ook in Jeruzalem ter wereld zijn gekomen te staan die ook trots zijn dat zij in Israel zijn geboren. Ik wil mijn ouders bedanken voor het vele werk dat zij verzet hebben om dit mogelijk te maken, nog voor ik zelf doorhad waar het over ging, en ik wil iedereen danken die ons gesteund en geholpen heeft!’

Ondanks deze wijziging stelde de Amerikaanse regering dat het geen wijziging was van het beleid omtrent Jeruzalem en haar finale status. Nog steeds stelt de VS dat er over de grenzen in en om Jeruzalem zal moeten worden onderhandeld tussen de Israeli’s en de Palestijnen.