VS veroordeelt Hamas busaanslag

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 8 apr 2011 GAZA HAMAS RAKETTEN TERRORISME VS

De Amerikanse regering heeft de raketaanval van Hamas op een Israelische schoolbus in een kibboets bij Gaza “ten strengste” veroordeeld. Bij de beschieting op donderdag 7 april raakte een leerling levensgevaarlijk gewond, een andere vrij ernstig. “We veroordelen de aanval op onschuldige burgers in Zuid Israel en de voortdurende raketaanvallen vanuit Gaza ten strengste,” zei State Department woordvoerder Mark Toner. Toner zei verder dat de VS ‘vooral bezorgd was’ door het gebruik van Hamas van “geavanceerde antitank wapens.”

Een Russische Kornet raket.

Hamas zei eerder dat het veranwoordelijk is voor het afvuren van een geavanceerde Russisch Kornet-raket op een gele schoolbus vol Israelische kinderen vlakbij kibboets Nahal Oz donderdag. Deze Kornets werden voor het eerst gebruikt door Hamas in december 2010, toen zij een Merkava tank raakten en doorboorden. De verwoesting van de bus, zoals te zien op de foto, is dan ook niet verwonderlijk.

Israel reageerde door enkele Hamas-instellingen aan te vallen op donderdag en vrijdag, en Hamas heeft tientallen mortieren afgevuurd op Israel. Volgens Palestijnse bronnen, zijn negen mensen hun leven verloren door de Israelische represailles.
Deze geweldsescalatie tussen Hamas en Israel dreigt de betrekkelijke rust die sinds januari 2009 langs de grens heerste, te verstoren.

Israels minister van Onderwijs, Gideon Saar, zei dat hij met Europese collega’s over de aanval zal spreken, omdat deze “het moorddadige karakter van Palestijnse terreur weerspiegelt.”