Vuurgevecht tussen Syrië en Israel

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 21 mei 2013 HEZBOLLAH IDF SYRIE VN VS

tankVanmorgen is een Israelische legerpatrouille beschoten door het Syrische leger vlakbij de staakt-het-vuren lijn op de Golanhoogte. Het was al de derde keer deze week dat dit gebeurde. Tot nu toe verklaarde Syrië steeds dat dergelijke beschietingen per ongeluk gebeurden; in het gebied in kwestie vechten het Syrische leger en Hezbolla hevig tegen opstandelingen. Ditmaal echter verklaarde Syrië dat het voertuig met opzet onder vuur is genomen omdat het zich op Syrisch grondgebied zou hebben bevonden.

Woordvoerders van de IDF hebben bevestigd dat het voertuig werd beschadigd, maar er zou niemand gewond zijn. Volgens bronnen in de IDF heeft het leger het vuur beantwoord en de bron uitgeschakeld. 

Volgens het Amerikaanse FoxNews staat in de persverklaring van het Syrische leger dat de Syrische troepen een militair voertuig hebben vernietigd met “alle inzittenden” en dat ‘iedere poging van Israel om het soevereine Syrische grondgebied te infiltreren kan rekenen op “directe en krachtige vergeldingsacties” van het leger’. De verklaring werd uitgezonden op de Syrische Staatstelevisie; de woordvoerder die dit deed, zei dat het Israelische voertuig op weg was naar het Syrische dorp Bir al-Ajam.

Vorige week nog ontmoette Netanyahu de Russische premier Putin in Sochi waarbij Syrië bovenaan de agenda stond. In een persverklaring na afloop uitten de twee premiers hun zorgen over het voortduren van het Syrische conflict en de mogelijkheid dat dit kan leiden tot “desastreuze gevolgen” voor de hele regio.

Ook de VN raakt steeds dieper betrokken in de Syrische burgeroorlog. Al tweemaal zijn er korte tijd Unifilsoldaten gegijzeld in het grensgebied tussen Israel, Syrië en Jordanë, waar zij toezicht moeten houden op de demilitarisering van het gebied en het staakt-het-vuren tussen Israel en Syrië, die officieel nog steeds met elkaar in oorlog zijn nadat Israel de Golanhoogte bezette.