VVD-delegatie onder indruk van high tech

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 31 mrt 1999 CIDI PALESTIJNEN TWEEDE KAMER

Vorige maand bezocht een VVD-delegatie bestaande uit fractievoorzitter Hans Dijkstal, de Kamerleden Frans Weisglas en Geert Wilders, en John Manheim, lid van de partijcommissie Buitenlandse Zaken van de VVD, Israel. De delegatie onmoette er o.a. president Weizman, de ministers Sharon en Arens en een aantal Knessetleden. Het programma behelsde tevens ontmoetingen met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven in Israel, zoals Unilever, Philips en Baan. Ook vond een ontmoeting plaats met de Palestijnse Wetgevende Raad.

John Manheim, die tevens voorzitter van het CIDI is, zegt met name na de bespreking met de Palestijnen niet optimistisch te zijn over een snelle verbetering in de Israelisch-Palestijnse relatie. "Het wantrouwen van de Palestijnen jegens de Israeli’s is groot. Zij verwachten ook niet veel van een volgende Israelische regering, behalve wellicht van Jitschak Mordechai."

"De delegatie", zegt Manheim, "was zeer onder de indruk van de enorme capaciteiten op het gebied van de high tech en men zou het dan ook zeer toejuichen indien de Nederlandse minister van Economische Zaken met een zakendelegatie binnen afzienbare tijd voor een werkbezoek naar Israel zou gaan.

De Israelische politici spraken de hoop uit dat de VVD een bemiddelende rol kan spelen in het bijstellen van de plannen van minister Herfkens om hulp aan samenwerkingsprojecten die Israel uitvoert met derden, zoals met de Palestijnen, op te schorten. Verder hoopt men in Israel, aldus Manheim, dat de goede relatie die Israel altijd met Nederland heeft gehad de problemen rondom de Bijlmer-enquête kan verdragen.