VVDen CDA: Militaire optie niet uitsluiten

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 31 okt 2005 CIDI IRAN TWEEDE KAMER VN

DEN HAAG – VVD en CDA willen militair ingrijpen om het huidige regime in Iran omver te werpen niet uitsluiten. Volgens het CDA-Tweede-Kamerlid Ormel „is het onverstandig om dat nu te doen. Eerst moeten de Iraanse machthebbers volledig worden geïsoleerd en de wig tussen de bevolking en het regime zo veel mogelijk worden vergroot.”

Dat bleek maandag tijdens een debat georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) over de verstrekkende uitspraken van de Iraanse president Ahmedinejad. De president riep vorige week op Israël van de kaart te vegen en een einde te maken aan de westerse arrogantie.

VVD-woordvoerder Van Baalen, Ormel en de internationaal secretaris van de PvdA M. Laffeber waren het roerend eens dat de uitspraken van Ahmedinejad „onacceptabel” waren. Maar over hoe Iran het beste aangepakt moet worden verschilden de politici van mening.

Ormel noemde Iran „een aardig land met een prachtig volk en een verderfelijk regime”. Hij wil vooral voorkomen dat het trotse Iraanse volk weer in de armen van de ayatollahs wordt gedreven door al te dreigende taal van het Westen.

Van Baalen gelooft niet in een softe aanpak van het Iraanse regime. „Dat regime is niet gevoelig voor woorden, alleen voor actie.” Er moeten volgens hem sancties komen waarin ook militair ingrijpen aan de orde komt. Maar om te beginnen wil hij dat alle ambassadeurs van de Europese Unie uit Teheran worden teruggetrokken en er voorlopig geen wederzijdse (bedrijfs)contacten meer plaatsvinden.

Van Baalen pleitte er voor een voorgenomen bezoek eind november van een bedrijfsdelegatie aan Iran op te schorten. Ook een bezoek van Iraanse vuilwaterspecialisten aan Nederland wil hij niet door laten gaan.

Ormel is huiverig voor dergelijke maatregelen. Hij wil niet alle communicatie verbreken maar voorlopig alleen de officiële contacten verbreken. In dit verband pleit hij ook voor het opschorten van het lidmaatschap van Iran van de Verenigde Naties.

De PvdA tenslotte wijst geweld op dit moment volstrekt van de hand. Wellicht in de verre toekomst, maar dan alleen als absoluut zeker is dat alle andere middelen zijn uitgeput, aldus Laffeber. Zij voelde overigens wel wat voor de suggestie van Van Baalen om op dit moment geen ruimte te bieden voor wederzijdse bezoeken.

Bron: Telegraaf