Waarnemers gedood op de Westoever

NOS Nieuws

Op de Westelijke Jordaanoever zijn een Turk en een Zwitser gedood, meldt het Israelische leger. Zij zouden door Palestijnse schutters onder vuur zijn genomen, even ten noorden van Hebron. De twee maakten deel uit van een internationale groep die toeziet op de gespannen situatie in de gedeelde stad. Een derde waarnemer raakte lichtgewond.

Eerder werd gemeld dat het om Noorse waarnemers zou gaan. Volgens het Israelische leger zijn de twee vlakbij de stad Hebron in een Palestijnse hinderlaag gelopen. Dit werd van Palestijnse zijde ontkend. De Turk en de Zwitser werden onder vuur genomen toen op een weg reden die doorgaans wordt gebruikt door joodse kolonisten.

De internationale missie, Temporary International Presence in Hebron, bestaat uit ongewapende waarnemers uit zes Europese landen. Ze houden toezicht op de uitvoering van een akkoord tussen de Israeliers en de Palestijnen dat tot stand kwam na het bloedbad dat een Israelische kolonist in 1994 in de Grot van de Patriarchen aanrichtte. Daarbij kwamen 29 Palestijnen om. In Hebron wonen 130.000 Palestijnen en een paar honderd kolonisten.

Eerder op de dag kwamen in Jeruzalem twee Palestijnen om toen de auto waarin zij zaten, ontplofte. Volgens de politie hadden ze een zelfmoordaanslag gepland. Intussen probeert de Amerikaanse gezant Zinni de Palestijnen tot een compromis voor een staakt-het-vuren te bewegen. Israel is er in principe mee akkoord.