Wapendepot bij Zabadani gebombardeerd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 30 dec 2020

Volgens Syrische staatsmedia heeft de Israëlische luchtmacht in de nacht van dinsdag op woensdag luchtaanvallen uitgevoerd nabij Zabadani en Damascus. Vermoedelijk is een wapenlevering bestemd voor Hezbollah getroffen.

Naar verluidt zou een wapendepot nabij Zabadani in het westen van Syrië zijn getroffen. De opslagplaats ligt vlak bij de grens met Libanon, en bevatte waarschijnlijk een Iraanse wapenlevering voor de Libanese terreurbeweging Hezbollah.

De Iraanse Revolutionaire Garde vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor heeft Iran carte blanche gekregen om militante proxies zoals Hezbollah in Libanon en Syrië te bewapenen en zich zo aan de grens met Israël in te graven. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht honderden tot duizenden luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, met als doel de Iraanse ingraving en de wapentransporten bestemd voor Iraanse proxies tegen te gaan.

Tijdens de vermeend Israëlische luchtaanval bij Zabadani kwam de Syrische luchtafweer in actie tegen de vliegtuigen. Zoals gebruikelijk beweert Syrisch staatsmedium SANA dat een significant deel van de door de vliegtuigen afgevuurde raketten is neergehaald door de luchtafweer. Analisten stellen echter dat deze beweringen doorgaans niet kloppen.

De IDF heeft in het verleden gewaarschuwd in actie te zullen komen tegen Syrische luchtafweer als haar vliegtuigen beschoten worden. Ten westen van de Syrische hoofdstad Damascus werd een luchtafweerbatterij getroffen vlak na het bombardement bij Zabadani. Het Syrische leger meldt dat hierbij drie gewonden gevallen en een militair omgekomen.

Het Israëlische leger heeft geen commentaar op de luchtaanvallen. Een aantal dagen eerder vond een bombardement nabij Masyaf plaats, toen ook hield de IDF de lippen op elkaar.

Vorige maand heeft de Israëlische ambassadeur Gilad Erdan de VN-Veiligheidsraad gevraagd actie te ondernemen tegen de Iraanse aanwezigheid in Syrië. Aanleiding voor zijn oproep was de recente vondsten van explosieven in het grensgebied van Israël en Syrië. Volgens de IDF zit een eenheid van de Quds-macht achter het leggen van de explosieven. De Quds-macht is de divisie van de Iraanse Revolutionaire Garde die regionale bondgenoten zoals de Libanese Hezbollah, de Houthi-rebellen in Jemen en volksmilities in Irak trainen en bewapenen.