Wapenverbond tussen Arafat en Iran

ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) – De Palestijnse president Arafat heeft met Iran een verbond gesloten voor het verschepen van zware wapens aan Palestijnse groeperingen voor de strijd tegen Israel. Dat meldt The New York Times zondag.

De krant baseert zich op functionarissen van de Israelische en Amerikaanse geheime diensten. Volgens de krant hadden hoge medewerkers van Arafat vorig jaar mei in Moskou een ontmoeting met Iraanse regeringsfunctionarissen. Toen zou ook zijn afgesproken dat Iran de Palestijnse groepen met miljoenen dollars zou ondersteunen. Arafat zelf bracht in mei een bezoek aan de Russische president Poetin.

De afgelopen tijd leek de Iraanse steun aan het terrorisme af te nemen. Wel maakte het land geen geheim van zijn steun aan de verzetsbeweging Hezbollah, die achttien jaar strijd voerde om Israel uit het zuiden van Libanon te verdrijven.

De connectie tussen Iran en de Palestijnen komt overigens niet geheel uit de lucht vallen. Eerder dit jaar was er grote commotie toen Israël op de Rode Zee een schip opbracht met aan boord 50 ton wapens uit Iran. Daarbij zaten antitankwapens en raketten die de meeste Israëlische steden konden bereiken.

De Palestijnen en Iran ontkennen zelf dat ze samenwerken. Arafat zou niet van het wapentransport hebben geweten. De bewering dat er contacten zouden zijn met Iran zou door Israel worden aangegrepen om de militaire operaties in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever te rechtvaardigen.