Wat is er mis met Robert Serry?

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 25 jun 2014 GAZA HAMAS PA SYRIE VN

RobertSerryAls het aan minister Lieberman ligt, zou de Nederlandse VN-Midden-Oostengezant Robert Serry niet lang meer in Israel zijn. Volgens Lieberman wilde Serry via de VN 20 miljoen dollar van Qatar naar Hamas sluizen.

Sinds de instelling van de eenheidsregering in de Palestijnse gebieden is Abbas gestopt met het betalen van Hamas-ambtenaren in de Gazastrook. Daardoor ontstond een gat dat Qatar wel wilde vullen. Serry zou Israel en de PA hebben gevraagd het geld over te maken. Toen hij tweemaal nee kreeg, zou hij hebben geprobeerd het geld te laten overmaken naar de VN, en vandaar naar Hamas.

Serry ontkent dit. Volgens hem is hij benaderd door de PA, maar heeft hij gezegd dat hij alleen zou kunnen helpen na akkoord van Israel en de PA. Minister Timmermans “denkt niet dat de beschuldigingen houdbaar zijn”, maar noch de beschuldigingen, noch de ontkenning zijn te bewijzen.

Dit was overigens niet het eerste misverstand rond Serry’s optreden als bemiddelaar. Op 29 januari 2013 was er een curieuze kwestie over een boodschap die de VN-diplomaat zou hebben overgebracht – of niet. Abbas had beweerd dat Israel had toegezegd 150.000 Palestijnse vluchtelingen uit Syrië toe te laten tot de Westoever. Volgens hem had Serry deze boodschap van Israel aan de Palestijnse onderhandelaar Erekat overgebracht, maar Israel ontkende. Ban Ki-moon onderschreef de Israelische ontkenning: een woordvoerder van Ban Ki-moon bevestigde dat de VN géén brief had ontvangen van Israel en ook geen boodschap had overgebracht aan de PA. Serry deed er voor zover bekend het zwijgen toe.

Het uitwijzen van een buitenlandse diplomaat is een zware maatregel, dus zonder bewijzen komt het mogelijk niet zover. Maar Lieberman wilde Serry al eerder tot persona non grata verklaren: volgens hem was de Qatarse dollarkwestie maar de laatste aflevering in een lange reeks van “probleemgedrag” van de VN-man.

Wat deed Serry dan? Klik hier om te lezen waarom Lieberman de Nederlander kwijt wil.