Webwinkel opnieuw in de fout met naziartikelen

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 25 jun 2020 ONLINE WEBWINKEL

Webwinkel AliExpress biedt een antisemitisch ‘sieraad’ te koop aan, ondanks eerdere ophef over nazispullen in het assortiment. Volgens de Chinese internetgigant gaat een halsketting met de afbeelding van een Jodenster niet tegen haar eigen beleid in.

Eerder deze maand heeft AliExpress op Facebook geadverteerd voor het bewuste artikel. Een hanger met daarop een gele Jodenster en het Duitse woord ‘Jude’ wordt te koop aangeboden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten Joden van de nazi’s verplicht een dergelijke ster zichtbaar op hun kleding dragen. Een oplettende Facebookgebruiker die niet gediend is van antisemitische reclame op zijn tijdlijn heeft melding gemaakt van de antisemitische ketting bij CIDI.

Screenshot van de advertentiepagina op AliExpress

Hoewel sociale media doorgaans advertenties selecteren op basis van het surfgedrag van de gebruiker, heeft de melder laten weten niet te hebben gezocht op nazistische of antisemitische artikelen. Het is niet bekend of meerdere sociale mediagebruikers het aanbod van de halsketting onder ogen hebben gekregen, maar om die reden wel denkbaar.

CIDI heeft bij AliExpress melding gemaakt van het artikel. Deze heeft echter laten weten dat het product niet tegen haar eigen beleid ingaat.

Probleem niet nieuw

Dat webwinkels aanstootgevende producten te koop aanbieden, is niet nieuw. Zo heeft Amazon producten te koop aangeboden met afbeeldingen van concentratiekampen als opdruk. Hierbij ging het om automatisch gegenereerde producten op basis van bewerkingen door klanten. Amazon heeft de betreffende producten uit haar assortiment verwijderd.

In februari dit jaar bleek het Nederlandse Bol.com naziboeken te koop aan te bieden, waaronder Der Giftpilz. Het notoire boek van Julius Streicher werd geschreven met als doel om Duitse kinderen vanaf jonge leeftijd fervente Jodenhaat aan te leren. Bol.com heeft geweigerd het boek uit haar assortiment te halen, maar heeft de verkooppagina moeilijker vindbaar gemaakt. Sinds de ophef laat het weten dat alle exemplaren zijn uitverkocht.  

Een jaar geleden kwam ook AliExpress in opspraak. Tientallen artikelen met namaak nazireplica en -propaganda waren ook voor de Nederlandse klant makkelijk te vinden.  

Strafrecht als richtlijn

Webwinkels gebruiken vaak het verweer dat haatdragende producten en symbolen op zichzelf niet verboden zijn, en dus te koop mogen worden aangeboden. Met die uitleg wordt alleen het strafrecht als richtlijn gebruikt om discriminatoire producten te weren, en raken algemene normen ondergeschikt.

Naar aanleiding van het nieuws over haatdragende producten bij AliExpress en Bol.com stelde Tweede Kamerlid Attje Kuiken eerder vragen aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij liet toen weten de verkoop “zeer ongewenst en moreel verwerpelijk” te vinden, maar ziet het als taak van het OM te beslissen of tegen webwinkels actie moet worden ondernomen.

Of webwinkels ooit een straf is opgelegd voor het aanbieden van haatdragende producten, is niet bekend. Van het bovengenoemde artikel doet CIDI aangifte.