Weense politie vervolgt activisten voor wapperen Israelische vlag

De Politie in Wenen vervolgt drie pro-Israel activisten omdat ze met een Israelische vlag bij een demonstratie gezwaaid hebben. 

Op 8 december vond er in de Oostenrijkse hoofdstad een demonstratie plaats tegen het Amerikaanse besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen. Een aantal pro-Israel activisten waren op het protest afgekomen om een tegengeluid te laten horen. Hierbij werd er gezwaaid met Israelische vlaggen.

Volgens de Weense politie was het tonen van de vlag “uiterst provocatief”. De vlag “was zichtbaar voor de demonstranten en produceerde daarmee aanstoot en provocaties” bij de pro-Palestina activisten. De actie van de Israel-sympathisanten wordt “uiterst roekeloos” genoemd, en zou “de openbare orde hebben verstoord”. De politie eist dat de pro-Israel activisten voor hun ‘misdaad’ een boete van 100 euro voldoen of twee dagen gaan doorbrengen in de gevangenis.

De drie vlaggenzwaaiers kregen de eis op 3 januari per brief te horen. Hierop heeft de Oostenrijkse editie van website Vice over de kwestie gepubliceerd.

Volgens de activisten waren er bij de demonstratie antisemitische leuzen te horen. Zo werd er bijvoorbeeld geroepen: “Joden, herinner Khaybar, het leger van Mohammed keert terug!” De leus verwijst naar de historische massamoord op de Joden in Medina (de Slag bij Khaybar in 628), en is een bekende Arabische pogromkreet. Toen in Rotterdam afgelopen zomer deze kreet te horen was bij een demonstratie, heeft het CIDI aangifte gedaan tegen BDS Rotterdam.

De pro-Israel activisten zeggen tijdens de demonstratie geconfronteerd te zijn door de pro-Palestina demonstranten. Hierop pakten aanwezige politieagenten de Israelische vlag af en mochten de Palestijnse actievoerders hun weg vervolgen. De Turkse en Palestijnse vlaggen bij de demonstratie waren voor de politie overigens geen enkel probleem. Zover bekend is er ook geen actie ondernomen tegen de gescandeerde antisemitische leuzen.

De vervolgde Israel-sympathisanten zeggen juridische hulp te zoeken en in beroep te zullen gaan tegen de straf. “Het kan niet zo zijn dat antisemitische leuzen ongestraft geschreeuwd kunnen worden terwijl het tonen van een Israelische vlag genoeg reden is voor een boete”, aldus één van de vlaggenzwaaiers.

 

 

Bron foto: James Emery / Flickr.