Weer geen doorbraak

Maandag, bij het samenstellen van deze Nieuwsbrief, werd bekend dat er opnieuw geen doorbraak heeft plaatsgevonden in het overleg tussen Israel en de Palestijnen. Dit was wel verwacht aangezien het voor het eerst in bijna een jaar was dat premier Netanjahoe en Jasser Arafat (in het bijzijn van president Clinton) een persoonlijke ontmoeting hadden. Israelische en Palestijnse werkgroepen zullen deze maand voorstellen doen voor de Israelische terugtrekking uit 13,1% van de Westelijke Jordaanoever en voor Palestijnse garanties voor Israels veiligheid.

door Ronny Naftaniel

Al heeft de ontmoeting nog geen direct resultaat opgeleverd, het heeft voorlopig een confrontatie voorkomen. Arafat stond maandag op het punt in de VN zijn plannen voor het uitroepen van de Palestijnse staat op 4 mei 1999 te annonceren. Netanjahoe zou daarop het vredesproces dood hebben verklaard. Beide leiders hebben elkaar nu het voordeel van de twijfel gegeven en dat is te danken aan de Amerikaanse bemiddeling.

Arafat en Netanjahoe hebben nog een half jaar, voordat de termijn verstreken is waarbinnen volgens de Oslo-akkoorden een definitieve regeling tot stand dient te komen. Ze moeten deze kostbare tijd optimaal gebruiken om tot een definitieve vrede te komen. Het mag niet zo zijn dat beide leiders zodanig aan de leiband van extremisten onder hun achterban lopen dat ze het belang van rust en veiligheid voor hun respectieve volken daaraan opofferen.