Weer nederzetting Gazastrookontruimd

NOS Nieuws

Op de derde dag van de gedwongen ontruimingen in de Gazastrook is de nederzetting Gadid ontruimd. De ontruiming verliep vlotjes. Bij zonsopgang zijn zo’n tweeduizend soldaten Gadid binnengetrokken. Om de nederzetting te bereiken moesten zij eerst door een barricade van brandende auto’s heen.

Een aantal families en ongeveer zestig extremistische sympathisanten hadden zich verschanst in de synagoge van de nederzetting. Zij boden geen verzet toen de soldaten hen oppakten. De meerderheid van de 350 inwoners van Gadid was overigens al eerder vertrokken.

In de inmiddels lege nederzetting Kerem Atzmona is het leger begonnen met de vernietiging van de huizen van de kolonisten. Ook werd een bunker, die er stond als schuilplaats voor Palestijnse raketaanvallen, op een vrachtwagen getild. Israël gaat alle woningen van de kolonisten na de ontruimingen vernietigen.

Voor zover bekend wordt vandaag alleen Gadid ontruimd. Maandag en dinsdag volgen nog Netzarim, Katif en Atzmona. Vrijdagavond tot en met zaterdagavond worden de ontruimingen stilgelegd in verband met de sabbat.

Traumatisch

Gisteren ontruimde het Israëlische leger de twee belangrijkste joodse verzetshaarden in de Gazastrook. In Neve Dekalim en Kfar Darom was de politie en het leger donderdag uren bezig om de vele honderden bewoners en betogers uit de synagoges en van het dak van de synagoges te verwijderen. De dramatische beelden van die ontruimingen gingen de hele wereld over en werden rechtstreeks uitgezonden op de Israëlische televisie.

De huilende en tegenstribbelende tegenstanders van de ontruimingen lijken de publieke opinie in Israël niet te hebben beïnvloed. Een peiling van de krant Yediot Ahronot toont aan dat zestig procent van de Israëlische bevolking de ontmanteling van de nederzettingen in de Gazastrook nog altijd steunt.

Volgens het onderzoek denken seculiere Israëliërs dat de religieuze joden de ontruimingen zo traumatisch mogelijk willen laten lijken. Dat zou toekomstige ontruimingen op de Westelijke Jordaanoever moeten voorkomen.

Bij de hele operatie om de joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen en over te dragen aan de Palestijnen zijn in totaal circa 50.000 militairen en politiemensen betrokken. De evacuatie verloopt veel sneller dan verwacht, maar zal vanmiddag vanwege de sabbatsviering worden onderbroken.