Wereldwijd antisemitische gewelddadigheden met 18% toegenomen

Wereldwijd is het aantal antisemitische gewelddadigheden in het jaar 2019 met 18% toegenomen. Dat heeft het Kantor Center maandag bekendgemaakt. Het onderzoeksinstituut waarschuwt daarnaast voor toenemend antisemitisme als gevolg van de coronapandemie.

Maandag heeft het Kantor Center van de universiteit Tel Aviv haar analyse van wereldwijd antisemitisme in 2019 gepubliceerd. Uit de cijfers blijkt dat gewelddadige vormen van antisemitisme in vergelijking tot 2018 met 18% is toegenomen. De stijging van 387 naar 456 gewelddadige incidenten wordt door het Kantor Center “fors” genoemd, van 2015 tot en met 2017 was nog sprake van een daling. Onder gewelddadigheden verstaat het onderzoeksinstituut fysieke aanvallen op zowel personen als Joodse doelen.

Zeven mensen zijn in 2019 omgekomen als gevolg van antisemitische aanvallen. Ten minste 169 personen zijn fysiek aangevallen, waarvan de meeste in de publieke ruimte. Een aantal personen is echter ook in hun eigen huizen aangevallen – een relatief nieuw fenomeen, aldus het Kantor Center.

53 synagoges en 28 gemeenschapscentra en scholen moesten het in 2019 ontgelden. Daarnaast zijn 77 begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten en 129 privé-eigendommen getroffen.

In de analyse van Kantor zijn ook de cijfers van CIDI meegenomen. Uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2019 blijkt een explosieve stijging van niet minder dan 35% ten opzichte van 2018 in het aantal geregistreerde antisemitische incidenten in Nederland. Deze toename is onder andere in de categorie ‘real life’ uitingne genoteerd, echter is tevens sprake van een aanzienlijke afname in de hoeveelheid geregistreerd vandalisme.

Antisemitisme als gevolg van corona

Naast de analyse over 2019, waarschuwt het Kantor Center ook voor toenemend antisemitisme als gevolg van de coronapandemie.  “Eerst kwam Halle, en toen kwam corona”, aldus de onderzoekers, refererend naar de antisemitische aanslag in het Duitse Halle. De door het coronavirus geïnspireerde uitingen van antisemitisme worden gevormd door traditionele vormen van Jodenhaat en complottheorieën. Deze uitingen worden verspreid door rechts-extremisten, ultra-conservatieve christenen, islamisten, en voor een klein deel door links-extremisten. 

Op verschillende manieren worden door deze groepen de Joden gekoppeld aan corona: 

  • De oude canard van het vergiftigen van waterputten, wat al in de Middeleeuwen voorkomt;
  • Het coronavirus wordt in synagoges verspreid als goddelijke straf voor het afwijzen van Jezus;
  • Het wereldwijde Jodendom en zionisme verspreiden het virus om economische stabiliteit te ondermijnen en de controle in handen te houden;
  • Joodse en Israëlische initiatieven leiden tot de ontwikkeling van een vaccin of medicijn tegen corona, die aan de wereld voor woekerwinsten verkocht zullen worden;
  • Zionisten en Amerikanen zouden het virus gecreëerd hebben als wapen tegen moslims en het Iraanse volk in het bijzonder.

Het coronavirus heeft ook geleid tot een nieuwe dimensie aan gewelddadigheden tegen Joden. Zo waarschuwt in de Verenigde Staten de FBI voor oproepen door rechts-extremisten tot het aanvallen van Joden met het virus. Daarnaast zijn videoconferenties van Joodse groepen regelmatig het doelwit van cyberaanvallen.