Westerse mogendheden zien Iraanse rakettest als bedreiging

Woensdag hebben de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland de VN gewaarschuwd tegen Iran.  Het sjiitische land heeft een raket getest die satellieten in een baan om de aarde kan brengen. De vier westerse mogendheden willen dat de VN deze “bedreigende en provocatieve stap” van de Islamitische Republiek onderzoekt.

De vier landen hebben een rapport ingeleverd bij het ‘Iran sanctions committee’ van de VN-Veiligheidsraad en de secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN. In dit rapport staat dat het lanceren van de raket op 27 juli in strijd is met de Veiligheidsraadresolutie uit 2015, het jaar waarin het Iranakkoord werd gesloten. Het sjiitische land is verboden om ballistische raketten te ontwikkelen.

Nieuwsbron Reuters schrijft dat in het rapport staat dat de techniek die gebruikt wordt bij het lanceren van ruimteapparatuur, nauw verwant is aan de techniek voor het lanceren van ballistische raketten, specifiek die van intercontinentale ballistische raketten. De vier landen zien de lancering op 27 juli dan ook als een bedreiging voor de stabiliteit in de regio.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif ontkende vrijdag dat de raketten ontworpen zijn om kernkoppen te dragen. De vier landen roepen in het rapport Iran op om alle activiteiten gerelateerd aan ballistische raketten, die de mogelijkheid hebben om kernkoppen te dragen, stop te zetten. De Verenigde Staten heeft daarbij sancties geïmplementeerd voor zes subsidies van een bedrijf dat de sleutel vormt voor Iran haar agenda aangaande ballistische raketten.

 Bron: The Jerusalem Post