Yair Lapid nek aan nek met Netanyahu in de peilingen

IN ISRAEL / Door: KITTY HERWEIJER / 27 nov 2017 AMSTERDAM CIDI

Yair Lapid, partijleider van Yesh Atid (Er is een Toekomst), maakt een sprong in de poll van Israelische TV-zender Channel 10 van afgelopen zondag. De partij staat onder leiding van Lapid nu op een virtueel zetelaantal van 24, gelijk aan Netanyahu’s partij, Likoed. Likoed daalt daarmee 6 zetels, zij stonden eerder op 30.

Lapid maakte carrière als journalist en tv-presentator en richtte in 2012 de politieke partij Yesh Atid (“Er is een toekomst”) op. De groepering nam deel aan het vorige kabinet met Lapid als minister van Financiën. Momenteel zit de partij in de oppositie. Yesh Atid wordt gezien als een centrumlinkse seculiere partij die opkomt voor de belangen van de middenklasse.

Niet alleen Yair Lapid stijgt in de peilingen, ook de rechtse partij van Naftali Bennet Het Joodse Huis stijgt 4 zetels naar een totaal van 12.  

Volgens Haaretz laat de poll een kleine verzwakking van rechts zien en een groei van centrumlinkse partijen in vergelijking met de vorige peilingen. Deze groei blijft echter te beperkt voor linkse partijen om een blok te kunnen vormen tegenover de rechtse partijen, aldus de Israelische krant.

Yair Lapid spreekt aanstaande donderdag 30 november om 20:00 in het centrum van Amsterdam op uitnodiging van CIDI. Aanmelden kan nog via cidi@cidi.nl

 

Lees verder in Haaretz: klik hier.