Aanslag Joods museum Brussel: beelden vrijgegeven

aanslagBrusselTwee vrouwen en een man zijn vermoord en een man is levensgevaarlijk gewond bij een aanslag op het Joodse museum in Brussel. Volgens niet bevestigde berichten zou ook hij intussen zijn overleden.
Rond 16:00 uur zaterdagmiddag schoten een of twee onbekenden in op de mensen in het museum. Zij werden geraakt in het gezicht en de nek. De slachtoffers bleken een Israëlisch echtpaar uit Tel Aviv en een plaatselijke vrijwilligster van het museum. Twee van hen waren op slag dood, de derde heel snel daarna. De gewonde zou een man van 25 zijn die parttime werkte in het museum.

Na de aanslag reed er een man weg in een auto, een tweede persoon zou te voet zijn ontkomen. Een getuige noteerde het nummerbord van de auto en er waren beelden van veiligheidscamera’s. De chauffeur van de auto werd al snel geïdentificeerd en aangehouden voor verhoor. Na enkele uren al werd hij vrijgelaten: hij gold niet langer als verdachte, maar als getuige van de aanslag.

De politie is een klopjacht begonnen op een persoon die volgens getuigen te voet zou zijn weggerend. Beelden van de beveiligingscamera’s zijn niet vrijgegeven. Motief en afkomst van de dader(s) zijn niet bekend, benadrukte het Belgische parket in een persconferentie om 20:00 uur. De Belgische premier Elio Di Rupo en de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken veroordeelden de gewelddadige moord en betuigden hun medeleven met de familie van de slachtoffers. Zij noemden het doelwit zeer symbolisch. Gezien de locatie denkt ook de Belgische justitie aan een antisemitische aanslag, maar een bewijs daarvan is er niet.

In België is het dreigingsniveau voor plaatsen waar leden van de Joodse gemeenschap samenkomen opgetrokken naar het hoogste niveau, 4. Er is geen enkele aanwijzing dat de algemene bevolking in gevaar zou zijn, aldus het parket Brussel, “ook niet degenen die vandaag gaan stemmen”. België stemt deze zondag voor het Europarlement.

Volgens de Israelische internetversie van Yediot Achronot zei het hoofd van een Joods-Belgische koepelorganisatie dat het museum de laatste tijd dreigingen had ontvangen.  Een Belgisch blad citeerde een ander die zei dat dit juist niet zo was.

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het incident. Hij vraagt de minister van Veiligheid en Justitie onder meer of hij ‘bereid is bij te dragen aan de beveiligingskosten van Joodse instellingen’. De Joodse gemeenschap in Nederland brengt de zeer hoge beveiligingskosten zelf op; alleen Amsterdam levert hieraan een bijdrage.

UPDATE 27/5:  Aanslag Joods museum Brussel: beelden vrijgegeven

De moordactie in het Joods museum Brussel van vorig weekend wordt nu officieel gezien als “terreurdaad”. De zaak is overgedragen van het Brusselse parket naar het landelijke parket en er is een extra onderzoeksrechter aangesteld die gespecialiseerd is in terrorisme-dossiers. De Morgen meldt dat er duizenden uren aan beeldmateriaal worden geanalyseerd. Er wordt ook intensief internationaal samengewerkt in het onderzoek naar de dader.
Een deel van de beelden zijn inmiddels vrijgegeven, waaronder beelden van de dader. Op de beelden is het gezicht van de dader niet te zien. Er blijven ook nog speculaties over het motief van de dader.

Het opsporingsbericht van de Belgische politie beschrijft de dader als iemand met ‘een middelmatige lichaamsbouw, heeft een atletisch voorkomen en verplaatst zich soepel. Hij droeg een pet van donkere kleur met een lichtkleurig logo op de linkervoorkant. Hij droeg een donkerkleurige zak met schouderriem, met een klein wit logo en een andere donkere sportzak tevens met een lichtkleurig logo.’ Na de aanslag is de dader te voet gevlucht in de Kandelarenstraat in de richting van de Hoogstraat, waarna hij verdwenen is.

De aanslag is gepleegd met een Kalashnikov met uitklapbare kolf en duurde nog geen 90 seconden.

Eerder berichtten Belgische media dat de dader een camera om zijn nek zou hebben om de aanslag te filmen De politie heeft deze speculatie niet bevestigd. 

De begrafenis van de Israelische slachtoffers vindt vanmiddag (27/5) plaats.

Brussel terroristBrussel terrorist2

 

De volgende beelden zijn schokkend:

 

 

Afbeeldingen: screenshot bfmtv/YouTube, Belgische federale politie