Zes Hamasleden opgepakt in Cairo

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 2 jul 2013 EGYPTE GAZA HAMAS VERKIEZINGEN

Egyptisch legerEgyptische veiligheidstroepen hebben gisteren zes Hamasleden en vijftien beveiligers van de voormalige kandidaat van de Moslimbroederschap voor het Egyptische presidentschap, Khairet Shater, gearresteerd. Zij deden diverse invallen. Bij één daarvan ontstond een vuurgevecht, waarbij volgens Egypt Independer geen gewonden zijn gevallen.

De opgepakte beveiligers en Hamasleden hadden ten tijde van de arrestatie volgens de Times of Israel vuurwapens en messen in hun bezit. De Hamasleden worden verhoord om te achterhalen hoe zij Egypte zijn binnengekomen. Egypte heeft de afgelopen maanden vele smokkeltunnels vernietigd om illegaal verkeer van mensen en materiaal tegen te gaan. Later op maandag stelde het Egyptische leger 30 tanks op langs de grens met de Gazastrook.

De zes leden van Hamas, een aftakking van de Moslimbroederschap, werden aangehouden in het huis van de broer van één van Khairet Shaters’ beveiligers. De familie van Shater bevestigde aan de tv-zender Al Jazeera dat er een vuurgevecht had plaatsgevonden tijdens de arrestaties van de beveiligers.  De arrestaties gebeurden precies een dag na aanvang van de massale protesten in Egypte, waar geroepen wordt om nieuwe verkiezingen en het aftreden van Moslimbroeder Morsi.

Het leger heeft Morsi een ultimatum gesteld. Binnen  48 uur moet de president tot overeenstemming komen met de oppositiepartijen en moet de rust weerkeren in het land. Het leger regeerde ook al in het interbellum na het aftreden van Mubarak, tot de eerste democratisch gekozen president van Egypte werd geïnstalleerd in 2012.

Mocht Morsi geen overeenstemming kunnen bereiken met de oppositiepartijen in het land zal het Egyptische leger verder ingrijpen om de stabiliteit binnen Egypte te handhaven. Een eerste aanzet deed het leger al op maandag middag met de plaatsing van 30 tanks langs de grens met de Gazastrook. Het is een speciale gebeurtenis omdat volgens het vredesverdrag tussen Egypte en Israel uit 1979 de plaatsing van zwaar militair materieel, zoals tanks, in coördinatie met Israel moet plaatshebben. De Turkse krant Anatolia berichtte dat het  de “eerste keer in jaren” is dat het Egyptische leger tanks in deze regio inzet.

Khairet Shater wordt gezien als de invloedrijkste persoon binnen de Islamitische Moslimbroederschap. Na zijn kandidaatstelling voor het ambt van president van Egypte werd hij geweerd door de centrale kiescommissie omdat hij niet voldeed aan de eisen van de kieswet. Shater werd in 2011 vrijgelaten uit de gevangenis en zat lange tijd vast onder het bewind van het dictatoriale regime van Hosni Mubarak. Hij werd geweerd omdat de kieswet stelt dat een kandidaat een periode van zes jaar voor kandidaatstelling niet in de gevangenis heeft mogen zitten.   Mochten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven zal de populaire Moslimbroeder zich nog steeds niet kandidaat kunnen stellen.