Zes raketten op Israël afgevuurd na vergeldingsactie voor terreurballonnen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 28 aug 2020 GAZA HAMAS RAKETTEN

Nadat de Israëlische luchtmacht Hamas-posities in Gaza had gebombardeerd als vergelding voor eerder die dag opgelaten terreurballonnen, zijn vanuit de Gazastrook zes raketten op Israël afgevuurd.

Al een aantal weken is sprake van toegenomen spanningen tussen Hamas en Israël. Door terreurbewegingen gesteunde jongerengroepen laten ballonnen met geïmproviseerde explosieven en brandbommen op, met dagelijks tientallen branden in Zuid-Israël tot gevolg. Daarnaast hebben de laatste tijd meerdere raketaanvallen plaatsgevonden.

In antwoord op de aanvallen met ballonnen, heeft Israël meerdere keren tegenmaatregelen genomen. De visserszone van de Gazastrook is meerdere keren ingeperkt en inmiddels geheel gesloten, de Kerem-Shalomgrensovergang is afgesloten met uitzondering voor humanitaire goederen en de brandstoftoevoer tot de door terreurbeweging Hamas bestuurde kustenclave is stopgezet. Daarnaast heeft de Israëlische luchtmacht meerdere keren vergeldingsaanvallen in de Gazastrook uitgevoerd.

Eerder deze week heeft de Qatarese gezant Mohammed al-Emadi met dertig miljoen dollar bij zich een bezoek aan de Gazastrook gebracht om te bemiddelen. Het gehoopte resultaat blijft echter tot nu toe uit: nog steeds worden terreurballonnen opgelaten, met dagelijks tientallen branden in het zuiden van Israël tot gevolg. Hamas zou eisen dat Israël de blokkade van de kustenclave opheft, en vindt de vergeldingsacties in antwoord op de ballonnen onacceptabel. 

Vrijdagochtend, iets voor half vijf, voerde het Israëlische leger vergeldingsaanvallen uit voor de branden van donderdag. Tanks en vliegtuigen troffen posten en ondergrondse infrastructuur van Hamas, de terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt.

Ongeveer drie kwartier later werden hierop zes raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd. In Nachal Oz en Alumim, twee Israëlische dorpen vlak aan de grens met de door Hamas bestuurde kustenclave, ging het luchtalarm af. Alle zes de projectielen zijn in open gebied neergekomen.

In antwoord op de aanval met zes raketten heeft de Israëlische luchtmacht opnieuw posities van Hamas gebombardeerd. Volgens de IDF is hierbij een wapenfabriek getroffen.

Sinds deze week is de Gazastrook in een lockdown. Het besluit hiertoe werd maandagavond genomen nadat vier coronabesmettingen waren vastgesteld. De afgelopen tijd heeft de kustenclave meer dan honderd besmettingen vastgesteld, maar dit waren allen terugkerende reizigers die reeds bij aankomst in quarantainefaciliteiten geplaatst waren. Nadat nog meer coronagevallen zijn vastgesteld, is de lockdown voorlopig tot en met zondag verlengd. Aan de gevolgen van COVID-19 zijn drie Palestijnen in Gaza overleden, waaronder een 61-jarige strijder van terreurbeweging Hamas.