Zes terroristen ontsnappen uit Israelische gevangenis

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 6 sep 2021
Vanochtend zijn zes terroristen ontsnapt uit de Israelische gevangenis bij Gilboa in Noord-Israel, waaronder Fatah-commandant Zakaria Zubeidi. De mannen waren elk veroordeeld tot levenslang voor hun rol in verschillende dodelijke aanslagen. Zij wisten een tunnel door de vloer van een cel te graven met een roestige lepel, die zij achter een poster verstopten. 
recherche ontsnapping gevangenis

Rechercheurs bekijken de uitgang van de tunnel waar de terroristen doorheen ontsnapten. (Israelische Dienst Justitiële Instellingen)

De gedetineerden tussen de 26 en 49 jaar oud werden rond half vier vanochtend plaatselijke tijd gezien door een boer, door wiens akker zij renden, die de politie waarschuwden. Volgens KAN News hadden drie van hen eerdere ontsnappingspogingen gedaan. De terroristen worden nog steeds gezocht. Volgens de Israëlische Dienst Justitiële Inrichtringen gaat het om de meest ernstige uitbraak uit een Israelische gevangenis in de geschiedenis van de staat.

De ontsnapte terroristen zullen vermoedelijk proberen te vluchten naar Jordanië of het nabij Gilboa gelegen Jenin op te Westelijke Jordaanoever, waar zij alle zes familie in de buurt hebben wonen. In Jenin werd in de lucht geschoten om het nieuws van de ontsnapping te vieren. Volgens Ynet is het juist in de buurt van Gilboa vrij makkelijk om over het grenshek van de Westelijke Jordaanoever te klimmen, is het daar slecht bewaakt, en doen wel meer mensen dat vaak.

Één van de voortvluchtigen is Zakaria Zubeidi, voormalig commandant bij de Al-Aqsa Martelarenbrigades, een gewapende tak van Fatah. De overige vijf zijn vermoedelijk lid van Islamitische Jihad. Zubeidi was eerder veroordeeld voor zijn rol in aanslagen tijdens de Tweede Intifada, en wordt momenteel berecht wegens zijn betrokkenheid bij dodelijke schietpartijen in 2018 en 2019. Hij zat eerder in de Palestijnse gevangenis voor collaboratie met Israel en de moord op een filmmaker.

Een woordvoerder van Islamitische Jihad sprak jubelend van een “harde klap in het gezicht van het Israelische leger”. Hamas sprak van een “grote zege”. De Israelische politie adviseerde bewoners van steden in de omgeving om op hun hoede te blijven.

In 2014 werd een eerdere poging door een terrorist van Islamitische Jihad verijdeld, om zich een weg uit dezelfde gevangenis te tunnelen.