Zeven luchtmachten doen mee aan grootste oefening ooit in Israel

De Israelische luchtmacht is deze week gastheer van niet minder dan zeven luchtvloten. Twee weken lang trainen 50 vliegtuigen samen met de IAF boven de Joodse staat.

Op 2 november ging de grootse tweewekelijkse oefeningsoperatie van start. Vliegers uit Frankrijk, Duitsland, India, Italïe, Polen, Griekenland en de Verenigde Staten nemen het op tegen de piloten van het Vliegende Draken agressor-eskader uit de Uvda-luchtmachtbasis.

Agressor-eskaders bestaan uit piloten die gespecialiseerd zijn in het simuleren van tactieken van de vijand. De vliegers van dit soort groepen gedragen zich als de tegenstander, waardoor piloten van andere eenheden kunnen oefenen in het verslaan van de opponent. 

Tijdens Blue Flag 2017 zullen de piloten van de deelnemende luchtmachten hun vaardigheden beproeven tegen de veteranen van het Vliegende Draken 115 agressor-eskader. Omdat deze groep de vijand simuleert en daarom als rood aangemerkt wordt, staat deze eenheid ook wel bekend als het Rode eskader. De Israelische vliegers zijn dan ook een graag geziene simulatie-opponent. Eerder trainden de Vliegende Draken al met piloten van verschillende Europese luchtmachten en de Amerikaanse Nationale Garde. Naast eskader 115 zullen ook andere Israelische eenheden meedoen aan de grootschalige oefening. 

Er wordt niet alleen getraind tegen dreigingen in de lucht. De vliegers oefenen ook in het omgaan met gevaren vanaf de grond, zoals luchtdoelraketten. 

Luitenant Nadav noemt Blue Flag 2017 “een belangrijke stap voorwaarts in het vermogen van Israel om oefeningen te organiseren en kwalitatief hoogstaande trainingen in Israelische stijl aan buitenlandse krijgsmachten aan te bieden”.

“De Israelische luchtmacht is een visitekaartje van de Joodse Staat,” aldus luitenant-kolonel Tal, hoofd van Blue Flag. De krijgsmacht is volgens Tal een instrument van de staat om diplomatieke betrekkingen te verbeteren. “Elke deelnemer is een ambassadeur,” voegt zijn collega Guy daaraan toe. 

Met 50 vliegtuigen uit zeven verschillende landen, is dit de grootste luchtmachtoefening ooit in Israel. Bij elkaar staan er niet minder dan 300 missies op de planning. Naast de deelnemende landen, zijn er ook militaire officieren en attachés uit 40 andere landen aanwezig om de twee weken durende oefening te observeren.