Zeven uur zwemmen ‘over’ de Dode Zee

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 18 nov 2016 WATER

swim-team-ecopeace-middle-eastEen internationale groep zwemmers heeft dinsdag zeven uur lang door het zoute water van de Dode Zee gezwommen. De groep zwemmers hopen met hun actie aandacht te vestigen op de voortgaande daling van het waterpeil van het meer. De 25 zwemmers zwommen 17 kilometer van Ein Gedi in Israel naar Wadi Mujib in Jordanië. De groep droeg speciale gezichtsmaskers om hen te beschermen tegen de hoge zoutdichtheid in het meer.

Zwemmen in de Dode Zee is zeer ongebruikelijk, normaliter nemen toeristen komen er een dip in het water of drijven op het water dat mogelijk is door de hoge zoutconcentratie van het meer. Tevens trekt het meer veel mensen die geloven dat het water heilzaam werkt voor huidaandoeningen, zoals psoriasis. De Dode Zee, de laagste plek op aarde op 423 meter onder de zeespiegel, is de afgelopen decennia aanzienlijk geslonken en zal volgens kenners binnen 50 jaar verdwenen kunnen zijn. Milieuactivisten zijn van mening dat het meer zo rap slinkt door niet duurzaam waterbeheer en overexploitatie van mineralen die in het meer zijn aan te treffen.

Video: De deelnemers aan de 17 kliometer zwemtocht ‘over’ de Dode Zee, bron: YouTube/TheTimesOfIsrael

EcoPeace
Mira Edelstein, medeorganisator van de zwemtocht en lid van de milieugroep EcoPeace zei tegen de aanwezige journalisten dat de zwemmers deel hebben genomen aan de “allereerste Dode Zee zwem uitdaging”, om aandacht te vragen voor het alarmerende tempo waarmee het meer krimpt. Volgens de organisatoren is het waterpeil van de Dode Zee in 30 jaar meer dan 25 meter gezakt. De deelnemers droegen speciale gezichtsmaskers om hen te beschermen tegen het zilte water, dat pijnlijk is voor de ogen en na drinken zelfs dodelijk zou kunnen zijn. Ook werden de zwemmers geflankeerd door boten waar onder andere medische apparatuur paraat stond.

Uiteindelijk bereikten drie zwemmers de overkant niet, twee ervan hadden uitdrogingsverschijnselen en één staakte zijn tocht omdat hij last kreeg van koude rillingen. Vier anderen kregen tijdens de tocht kort medische hulp maar konden hun weg vervolgen en de eindstreep halen.

Foto: Groepsfoto van de zwemmers met hun speciale Easybreath masker, bron: EcoPeace