Zijlstra in Israel: Nederland is tegen BDS en bestrijdt antisemitisme

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft gisteren zijn tweedaagse bezoek aan Israel en de Palestijnse gebieden afgesloten. De bewindspersoon heeft met leiders van beide partijen gesproken.

Op de eerste dag van zijn reis naar de regio bezocht minister Zijlstra een door Nederland gedoneerde containerscanner bij de Allenby-grensovergang tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië. Dankzij het apparaat kan de Israelische douane makkelijker en meer vrachtwagens controleren. Hierdoor kunnen de Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever meer vanuit Jordanië importeren. Met deze steun laat de regering zien beide partijen te willen steunen: meer veiligheid voor Israel en meer economische potentie voor de Palestijnen. “Nederland werkt hierbij met alle partijen samen en iedereen heeft er wat aan,” aldus Zijlstra. De bewindspersoon is ervan overtuigd dat “economische samenwerking vrede dichterbij brengt.” Eerder schonk Nederland al twee scanners voor bij de grensovergang tussen Israel en de Gazastrook.

Na de rondleiding bij de vrachtscanner werd de Nederlandse minister ontvangen door de Israelische premier Benjamin Netanyahu. De Likoed-leider had die dag ook een ontmoeting met Zijlstra’s Ierse ambtgenoot. Aan beide bewindspersonen heeft Netanyahu laten weten dat PA-president Abbas de moordaanslag van dinsdagavond moet veroordelen, en dat het financieel belonen van terroristen en hun families moet stoppen. Op Twitter zei de Israelische premier dat dat de echte wortel van het conflict is – het weigeren van het erkennen van de staat Israel en het aanmoedigen tot het vermoorden van Israeli’s.

De minister had ook een ontmoeting met de Israelische president Reuven Rivlin. De president maakte van de gelegenheid gebruik om Zijlstra te bedanken voor Nederlandse inspanningen om antisemitisme te bestrijden. Volgens Rivlin is antisemitisme gelegitimeerd geraakt door de BDS-campagne tegen Israel. Hierop liet Zijlstra weten dat Nederland “tegen BDS, en fel tegen antisemitisme is”.  

Op de tweede dag van zijn bezoek aan de regio had minister Zijlstra ontmoetingen met zijn Palestijnse ambtgenoot Riyad al-Maliki, premier Rami Hamdallah en president Mahmoud Abbas. 

Premier Hamdallah liet aan Zijlstra weten dat Trumps Jeruzalembesluit en zijn dreigende bezuiniging op UNRWA een verslechtering van de Palestijnse veiligheidssituatie betekenen. Ook noemde de Palestijnse premier een aantal breekpunten voor vredesonderhandelingen met Israel: Jeruzalem en “het recht op terugkeer” van vluchtelingen zijn volgens Hamdallah rode lijnen die niet overschreden zullen worden.

PA-president Abbas sprak tijdens de bijeenkomst de wens uit voor een door de VN geleid internationaal proces om het Israelisch-Palestijnse conflict te eindigen. Zijlstra herhaalde dat Nederland voorstander van de tweestatenoplossing is. Hierbij liet de VVD-minister weten dat een dergelijke oplossing alleen mogelijk is als beide partijen samenwerken. Hierop complimenteerde Abbas Nederland voor de steun.

 

 

Bron foto’s: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Flickr.