Zinni doorbreekt isolement Arafat

De Amerikaanse gezant Zinni en de Palestijnse leider Arafat hebben afspraken gemaakt over verdere Amerikaans-Palestijnse ontmoetingen. De twee spraken elkaar ongeveer negentig minuten lang in Arafats hoofdkwartier, dat door het Israelische leger is omsingeld.

Zinni was de eerste buitenlandse diplomaat die van de Israeliers het kantoor in Ramallah mocht betreden. Premier Sharon gaf gisteravond toestemming, onder zware druk van de Amerikanen. Arafat heeft delegatie benoemd onder leiding van Saeb Erekat om verder te onderhandelen met Zinni.

Vredesplannen

De Verenigde Staten willen nu verder invulling geven aan de vredesplannen van senator Mitchell en CIA-chef Tenet. Vanochtend sprak Arafat al telefonisch met minister Powell.

De Amerikaanse president Bush wil dat Israel een begin maakt met terugtrekking uit de bezette Palestijnse steden. Verder moet Israël de bouw van nederzettingen stoppen en de controles van Palestijnse burgers versoepelen.

Powell

Afgezien van de Israëlische premier Sharon hebben alle belangrijke partijen in het Midden-Oosten-conflict positief gereageerd op de actievere bemoeienis van Amerika. President Bush stuurt volgende week minister Powell van Buitenlandse Zaken naar Israël om te onderhandelen over vrede.

Powell praat dan niet alleen met Sharon en Arafat, maar ook met kroonprins Abdullah van Saudi-Arabië, president Moebarak van Egypte en koning Abdallah van Jordanie. Gisteravond en vannacht heeft hij al gebeld met diverse leiders.

Blij

VN-topman Annan zegt blij te zijn dat Bush Israel heeft opgeroepen zich uit de bezette Palestijnse steden terug te trekken. De VN-Veiligheidsraad heeft onmiddellijk de steun voor Bush vastgelegd in een nieuwe resolutie. Ook Arafat verwelkomt de nauwere betrokkenheid van Bush. Hij liet weten zonder voorwaarden met het initiatief akkoord te gaan.

De Europese Unie spreekt van “een belangrijke Amerikaanse stap, die steun verdient”. Mogelijk wordt woensdag al een grote topontmoeting gehouden over het Midden-Oosten. De EU wil volgende week in Madrid een rondetafelgesprek houden met De VS, Rusland en de Verenigde Naties om een nieuw vredesinitiatief voor te bereiden.

Nobelprijs

Niet alleen de Amerikanen hebben kritiek geuit op het Israëlische beleid. Vier leden van het Nobelcomite hebben vandaag gezegd het te betreuren dat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres acht jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede heeft ontvangen, samen met Arafat en de later vermoorde premier Rabin. Die prijs zou moeilijk te rijmen zijn met de huidige activiteiten van het Israëlische leger op de Westoever.

Bron: NOS Nieuws