Zinni volgende week naar Midden-Oosten

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 7 mrt 2002 PALESTIJNEN VS

ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse president Bush heeft donderdag toch besloten zijn speciale gezant voor het Midden-Oosten, Anthony Zinni, binnenkort naar het crisisgebied te sturen. Hij maakte dat donderdag tijdens een persconferentie bekend.

De speciale gezant vertekt volgens de president volgende week naar het crisisgebied. Garanties dat de generaal resultaten bereikt zijn er niet, aldus Bush. ,,Er zijn geen verzekeringen, maar dat weerhoudt ons er niet van het te proberen”, zei de president. Zinni zal de strijdende partijen vooral over moeten zien te halen het geweld te beteugelen door een begin te maken aan de uitvoering van het Tenet-plan.

Dat plan, vernoemd naar de chef van de Amerikaanse inlichtingendienst, beschrijft het mechanisme dat moet leiden tot een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen. Bush riep de Israëlische premier Sharon maar in het bijzonder de Palestijnse president Arafat op alles op alles te zetten het geweld te beëindigen. ,,We geloven niet dat hij (Arafat) genoeg doet”, zei Bush.

Vermindering geweld

Eerder op de dag had een woordvoerder van het Witte Huis nog verklaard dat generaal Zinni pas naar de Palestijnse gebieden en Israël wordt gestuurd als het geweld substantieel verminderd zou zijn. ,,De president zou graag zien dat het geweld naar een lager niveau daalt, zodat generaal Zinni iets goeds kan bereiken”, aldus woordvoerder Fleischer van president Bush.

Vice-president Cheney gaat ook naar het gebied. Hij vertrekt zondag voor een tien dagen durende reis die hem naar twaalf landen zal leiden. Hij zal eveneens aandacht besteden aan het Israëlisch-Palestijnse conflict maar ook over andere zaken spreken. De trip van Cheney stond al eerder gepland.