Zorgelijke opleving van antisemitisme in Arabische landen

Volgens het Coordinating Forum for Countering Antisemitism (CFCA) hebben de ‘Al-Aksa intifada’ en de impasse in het vredesproces in alle Arabische landen tot een intensivering van de antisemitische propaganda geleid. Veel gebruikte thema’s daarbij zijn vergelijkingen van zionisme met nazisme en ontkenningen van de Holocaust.

Niet alleen de officiële Arabische media, maar ook die van de oppositie tegen de verschillende Arabische regimes en het vredesproces, maken zich schuldig aan het verspreiden van anti-Joodse laster. En voor het eerst, zo schrijft CFCA, konden onlangs ook grove antisemitische uitspraken worden genoteerd van een staatshoofd van een leidende Arabische natie, de Syrische president Bashar Assad.

In zijn toespraak tot de Arabische top in Amman zei Assad: "Wij zeggen dat de premier [van Israel] een racist is, de regering racistisch is en het leger racistisch is, maar wat betreft de Israelische samenleving zijn wij sprakeloos. Wat is de bedoeling hiervan? Alles hetgeen is gebeurd is een gevolg van de Israelische samenleving. Het is een samenleving die racistischer is dan die van de nazi’s. Iedere Arabische burger zegt deze dingen."

In zijn verwelkomingstoespraak tot de bezoekende paus Johannes Paulus II beweerde Assad dat de Joden het Christendom en de Islam proberen te vernietigen omdat zij zouden beschikken over "dezelfde mentaliteit waarmee zij Jezus verraadden en martelden en zij de profeet Mohammed probeerden te vermoorden".

De Joodse bloeddorst is volgens de Syrische staatskrant Tishrin deels gebaseerd op de Joodse religieuze wet, die "het racisme verhief tot een heilig geloof" en "de centrale component van het dagelijkse, morele en politieke gedrag van de Joden". Het doel van de Joden, zo schrijft Tishrin, is het veroorzaken van bloedvergieten, en dat is al zo vanaf de tijd van [de bijbelse] Juda."

Ook de media in de twee Arabische landen waarmee Israël vrede sloot, Egypte en Jordanië, maken zich schuldig aan het verspreiden van antisemitische propaganda, waarbij de Egyptische staatspers voorop loopt. Een relatief nieuw fenomeen is volgens het CFCA het publiceren van antisemitische informatie in de Egyptische jeugdkranten. Als voorbeeld noemt het CFCA een recente cartoon in de kinderbijlage van Akbar Al-Yom, waarop een traditioneel geklede Jood met een lange neus, een zwarte hoed en een swastika op de arm, een Palestijns jongetje wurgt.

De associatie van Joden met verderf wordt in de Arabische media onder andere vormgegeven met commentaren over het wereldwijd populaire kinderspel "Pokemon". Volgens de Engelstalige krant Egyptian Gazette van 12 april zijn de Pokemonkaarten "een werktuig in de handen van de Joden, die de Egyptische jeugd willen ophitsen tot het plegen van onzedelijk gedrag".

Andere kenmerkende uitlatingen in de Egypte pers zijn:

"Het zijn krankzinnige ceremonies" (de Holocaustherdenking in Israel, red.). "De Holocaust is slechts een mythe en wereldwijd hebben historici de Israelische beweringen erover afgewezen, hebben zij bewezen dat het een verzonnen verhaal is en dat de nazi-crematoria in werkelijkheid werden gebruikt om de lijken van soldaten te verbranden." (de staatskrant Al-Akbar, 13 april).

"Het beste bewijs dat de Joden zich niet aan hun woord houden is hun ontkenning van de uitgangspunten die zij ondertekenden in de Oslo-akkoorden en de Madrid- en Sjaron-overeenkomsten. Om die reden veranderde Allah hun vorm en maakte hen tot apen en varkens." (de staatskrant Al-Akbar, 5 mei).

"De zionistische propaganda ontkent het verband tussen Hitler en de zionistische beweging, ontkent zelfs het verband tussen Hitler en de emigratie van Joden uit Duitsland naar Israel en dat die historische feiten het bestaan van banden tussen nazisme en zionisme bewijzen. Israel ontkent die feiten echter, omdat het begrijpelijkerwijs verkiest ze te vergeten." (Kamel Zuheiri in de internet-editie van de krant Al-Gomhourya van 5 mei).

Uit de Qaterese krant Al-Watan van 7 mei:

"Het Israelische volk heeft massamoorden gepleegd die zelfs de nazi’s zich niet zouden kunnen voorstellen. [President Bashar] Assads vergelijking van zionisme met nazisme doet onrecht aan de nazi’s, die schooljongens waren vergeleken met de zionisten."