Zowel Israel als de Palestijnen feliciteren Biden met verkiezingsoverwinning

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 9 nov 2020 ABBAS BIDEN ISRAEL NETANYAHU VS

Na de bekendmaking dat meerdere persbureaus en tv-zenders, waaronder AP, Fox en CNN, Joe Biden hadden uitgeroepen als winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen begonnen de felicitaties van verschillende leiders binnen te komen. Ook premier Netanyahu en president Abbas feliciteerden Biden met zijn overwinning op president Trump.

Hoewel Trump zelf nog niet zijn verlies erkend heeft, leek het voor de wereld al een uitgemaakte zaak. Zo waren er al snel felicitaties van o.a. Johnson, Trudeau, Merkel en Macron aan de nieuwe president-elect. Ondanks dat Benjamin Netanyahu erg innige banden met Trump had, ging ook hij overstag met het feliciteren van Joe Biden en Kamala Harris.

Netanyahu omschreef Biden als een ‘grote vriend van Israel’ en hij zei dat hij uitkeek naar een succesvolle samenwerking tussen de Verenigde Staten en Israel. In een volgende tweet bedankte hij president Trump voor het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israel, zijn tegenstand tegen Iran en de hulp bij de vredesdeals.

Opvallend was dat enkele andere Israelische politici zijn voorbeeld volgden, onder andere Benny Gantz en president Reuven Rivlin gefeliciteerde Biden en bedankte Trump in een serie van tweets, en zo deden ook Gabi Ashkenazi, Ayelet Shaked en Amir Peretz. Daarentegen kwamen er kritische geluiden over Netanyahu’s banden met Trump van zowel Ayman Odeh en Tamar Zandberg. Bezalel Smotrich stelde dat Netanyahu Biden helemaal niet had moeten feliciteren, maar juist blijven samenwerken met Trump zolang deze nog president is.

Er kwamen ook felicitaties vanuit Ramallah, van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Tijdens de regering van Trump waren alle banden tussen Washington, D.C. en Ramallah doorgesneden en Abbas wil deze graag herstellen. Zo hoopt hij onder andere op meer hulpgelden en steun voor de Palestijnse zaak. Opvallend daarbij is wel dat bronnen stellen dat hij zal eisen dat de Amerikaanse ambassade weer terug naar Tel Aviv verhuist en dat de Amerikanen niet langer Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israel, zaken waarmee Biden niet mee zal instemmen, ondanks dat hij het oneens was met de actie van zijn voorganger. Ook Ismail Haniyeh, de voorman van terreurorganisatie Hamas, hoopte dat Biden ‘de fouten van Trump zou corrigeren’.