Zuid-Israël toneel van raket- en mortieraanvallen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 1 feb 2020

Vrijdag was Zuid-Israël het toneel van meerdere raket- en mortieraanvallen. Hamas en andere militante facties in Gaza sturen aan op een escalatie na de presentatie van het Amerikaanse vredesplan.

De afgelopen twee weken heeft het zuiden van Israël meerdere beschietingen vanuit de Gazastrook te verduren gehad. Vrijdag vonden gedurende de dag en avond meerdere mortieraanvallen vanuit de kustenclave richting Israëlische dorpen plaats. Daarnaast werd die avond een raket op Sderot afgeschoten.

In antwoord op de aanvallen op Zuid-Israël, heeft de Israëlische luchtmacht Hamas-posities in de Gazastrook gebombardeerd. In een statement meldt de IDF wapenopslagplaatsen en ondergrondse infrastructuur te hebben getroffen. Het Israëlische leger houdt Hamas, als de facto bestuurder van Gaza, verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt.

De toenemende provocaties wijzen erop dat Hamas aanstuurt op een escalatie. De terreurbeweging zet hierbij ook andere militante facties in, die maar al te graag aanvallen vanuit Gaza op Israël uitvoeren. Een merendeel van de Palestijnse milities en terreurgroepen heeft statements gepubliceerd waarin het vredesplan van Trump wordt afgewezen en opgeroepen wordt tot actie tegen het initiatief.

Het is de vraag hoe ver Hamas bereid is te gaan met deze escalatie. Enerzijds wil de terreurgroep haar tegenstand tegen het Amerikaanse vredesplan tonen, anderzijds zet het hiermee de wapenstilstandsovereenkomst ten behoeve van de inwoners van de Gazastrook op het spel.