Zware stadionverboden ADO voor antisemitische spreekkoren

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 4 apr 2012 CIDI HAMAS VOETBAL

ADO Den Haag heeft vorige week aan 8 supporters zware stadionverboden opgelegd voor het uiten van antisemitische spreekkoren tijdens de thuiswedstrijd tegen AJAX op 18 maart.

De supporters mogen minimaal 5 jaar niet meer het Kyocera stadion in Den Haag betreden. Ze hadden ondermeer geroepen:  ‘Hamas, Hamas …. Joden aan het gas’.  Twee supporters hadden ook voorwerpen op het veld gegooid. Zij kregen een stadionverbod opgelegd van 10 jaar. Deze aanpak maakt deel uit van de strijd die ADO voert tegen spreekkoren.

ADO Den Haag, dat zich naar eigen zeggen in de Haagse samenleving wil profileren door het bindende karakter van sport te benadrukken en daarbij een krachtig integratie beleid voert, kreeg een jaar geleden de boosheid van CIDI, CJO en de KNVB over zich heen wegens  een supportersfeestje na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen AJAX. Speler Lex Immers werd door de KNVB voor vier wedstrijden  geschorst voor het bij die gelegenheid aanheffen van het lied: “We gaan op Jodenjacht”.  (zie de foto)

CIDI en CJO gingen met ADO Den Haag, de KNVB en AJAX over dit incident in overleg. Er werden plannen besproken om herhaling te voorkomen. ADO Den Haag ging niet in beroep tegen de schorsing door de KNVB . De Stichting BAN voerde een kort geding tegen de club, dat werd gewonnen. De besprekingen tussen de Joodse  organisaties, KNVB en voetbalclubs zijn nog steeds gaande.

Intussen is er het nodige gedaan. In het Kyocera stadion is apparatuur aangebracht die plegers van racistische/antisemitische spreekkoren en ‘normale’ gewelddaden gemakkelijker kan identificeren. Tijdens de wedstrijd van 18 maart tegen AJAX spoorde  de veiligheidsorganisatie van ADO Den Haag zeventien personen op die zich misdroegen.  Enkelen daarvan gooiden alleen voorwerpen op het veld. Het onderzoek naar verdere betrokkenen blijft doorlopen.

In een verklaring op de website van de club zegt het ADO Den Haag-bestuur  “discriminerende spreekkoren te verwerpen en daarnaast ook door de KNVB en rechter verplicht te zijn  ertegen op te treden”.  De discriminerende spreekkoren, zegt het bestuur: “schaden het imago van de club” en “ADO Den Haag hecht er veel belang aan degene die zich hebben misdragen te straffen en andere supporters niet de dupe te laten zijn van deze kleine groep. Het beleid is erop gericht om individuen die zich misdragen te confronteren met de gevolgen van hun gedrag.”

CIDI heeft gisteren ADO Den Haag met deze stevige aanpak gecomplimenteerd. “We hopen dat dit tot voorbeeld strekt bij andere voetbalclubs. Maar ook AJAX heeft een verantwoordelijk in deze. De uitdagende leuzen waarmee sommige AJAX supporters zich als Joden voordoen, moeten stoppen. Daarvoor is een duidelijk beleid van de AJAX leiding en de medewerking van de supporters noodzakelijk. CIDI en CJO zijn bereid zich in te zetten om een verdere verandering te bewerkstelligen”, aldus CIDI directeur Naftaniel.