Zware tijden

Vorig weekend bereikte het Palestijns-Israelisch conflict zijn zoveelste climax. Met het opstappen van Mahmoed Abbas en de Israelische poging de top van Hamas te liquideren leek de “Routekaart naar vrede” verder weg dan ooit. Aan Palestijnse kant wordt de schuld voor deze malaise onmiddellijk bij Israel gelegd. Door de liquidaties van Hamasleden, zou Israel de Hudna (wapenstilstand), die Abbas bij Hamas had bewerkstelligd hebben getorpedeerd. Niets is minder waar.

door Ronny Naftaniel

De Hudna, die Hamas, de Islamitische Jihad en in eerste instantie de Al Aksa brigades van El Fatah op 29 juni afkondigden, was een eenzijdige daad, voorgeschreven in de Routekaart. Het was geen afspraak, die Israel tot iets verplichtte. Desalniettemin stopte Israel met het liquideren van Hamasleiders en werden werkvergunningen aan bijna 18.000 Palestijnen verleend. Hoewel het aantal terreuraanslagen afnam, stopten ze niet tijdens de Hudna. In de periode tot 1 augustus kwamen er vier Israëli’s door Palestijnse terreurdaden om het leven. In diezelfde periode vonden er 167 pogingen tot aanslagen plaats. De meeste werden verijdeld door het alerte optreden van het Israelische leger. Zo arresteerde het Israelische leger in de tweede helft van juli drie potentiële zelfmoordterroristen in Hebron en op 21 juli vonden soldaten een zelfmoordgordel in Nablus die 10 tot 15 kilogram explosieven bevatte. Hamas was bezig zich te herbewapenen en lanceerde op 28 juli twee Kassam-raketten op Netzarim en testte lange afstandsraketten in zee.

Op 8 augustus vond een incident plaats dat door de critici van Israel als het begin van de huidige malaise wordt beschouwd. Ook dat is onjuist. Een eenheid van het leger wilde in het Aksar vluchtelingenkamp bij Nablus twee gezochte Hamasaanhangers arresteren, die bomaanslagen aan het plannen waren. Bij de nadering van het leger ontstond een vuurgevecht waarbij één Israelische soldaat en de twee Hamasleden omkwamen. Het leger trof tientallen kilo’s explosieven aan. Deze actie werd op 12 augustus gevolgd door een zelfmoordaanslag van Hamas bij Rosj Ha’Ayin, waarbij één Israëli omkwam en zes gewond raakten. Hierop ontstond de huidige spiraal van geweld.

Ondanks het feit dat Israel niet aan de eenzijdige Hudna gebonden was, heeft het zich onthouden van liquidaties van Hamas kopstukken. Pas toen bleek dat Hamas c.s. zich aan het versterken waren en het geweld doorging, greep Israel in. Dat moest wel, want het Palestijnse gezag deed er niets tegen en een staat heeft de plicht zijn bevolking te beschermen. Als de opvolger van Abbas, Ahmed Korei, dit krachteloze beleid voortzet en weigert tegen terreur op te treden, komen er zware tijden voor Israëli’s en Palestijnen.