Zwitsers hotel hanteert aparte regels voor joodse gasten

Een joods gezin op vakantie in het Zwitserse stadje Arosa kwam voor een nare verrassing te staan. Hotel Aparthaus Paradies attendeerde – door middel van bordjes – joodse gasten op extra regels die alleen zij moeten naleven.

Het charedische gezin dat met de vreemde regels geconfronteerd werd, heeft foto’s van de bordjes gemaakt. Op één van de afbeeldingen worden joodse gasten gevraagd een douche te nemen voordat ze gaan zwemmen. Deze oproep is alleen aan joden gericht, gezien het in rood gekleurde To Our Jewish Guests.

Het hotel leek ook speciale regels te hanteren voor joden met betrekking tot het gebruik van een koelkast. Joodse gasten mogen alleen tussen tien tot elf uur en ‘s middags tussen half vijf en half zes de koelkast openen. Volgens het bordje is dit om rustverstoringen voor het personeel te verminderen.

Het is niet duidelijk waarom het hotel deze regels voor joden, en voor hen alleen, hanteert. Isreallycool-blogger Aussie Dave belde hoteleigenaar Ruth Thomann op om hierover helderheid te krijgen. Volgens de gastvrouw namen in het verleden sommige joodse gasten geen douche voordat ze gebruik maakten van het zwembad. Op de vraag waarom ze dan de oproep tot douchen niet aan alle gasten, maar alleen aan joden deed, kon ze geen antwoord geven.

Koelkast speciaal voor koosjer eten

Sindsdien zegt de hotelier de bordjes weggehaald te hebben. Naar aanleiding van de ontstane commotie, heeft Thomann laten weten dat de koelkast juist speciaal voor joodse gasten is geplaatst, zodat ze daar hun koosjere eten in kunnen bewaren. Om teveel drukte bij de receptie te voorkomen, is het gebruik van deze koelkast tot bepaalde tijden beperkt, aldus de hotelhouder.

In reactie op de berichtgeving over de speciaal op joden gerichte regels, eist het Simon Wiesenthal Centrum dat het vakantieverblijf wordt gesloten. Het centrum heeft de website booking.com opgeroepen het hotel uit haar adresboek te verwijderen. Daarnaast wil het instituut dat de boekingswebsite vervolgens aan haar bezoekers uitlegt dat de verwijdering een antisemitische oorzaak heeft.

Volgens de Israelische plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely, zijn de daden van het hotel “een vorm van antisemitisme van het ergste soort”. Hotovely vindt dan ook dat de eigenaar van het hotel vervolgd moet worden. Ze hoopt dat een straf voor Thomann “hen die de bacterie van antisemitisme bij zich dragen” zal afschrikken.

De Israelische ambassadeur in Zwitserland Jacob Keidar heeft de Zwitserse regering om opheldering gevraagd. Deze zegt racisme, antisemitisme en discriminatie in welke vorm dan ook te veroordelen.

Thomann zelf zegt niet antisemitisch te zijn. Ze stelt “een verkeerde woordkeuze” te hebben gebruikt, en daarbij “naïef” te zijn geweest.

 

 

Bronnen: JTA, Israellycool, The Algemeiner, The Herald, The Guardian.