P5+1 bereiken akkoord met Iran

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: MIKE DURAND / 25 nov 2013 CIJO IRAN VN VS

144525Afgelopen nacht rond 03:00 Nederlandse tijd hebben de permanente leden van de VN Veiligheidsraad en Duitsland  een akkoord gesloten met Iran inzake het nucleaire programma van het land. Het is voor het eerst sinds bijna tien jaar dat Iran overeenstemming bereikt met het Westen.

In ruil voor een voorlopige stop van Iraans nucleaire installaties worden sancties tegen het land opgeschort. Ook worden in het akkoord grenzen gesteld aan de verrijking van uranium. Het Internationaal Atoomagentschap heeft aangegeven klaar te zijn om de faciliteiten van Iran te controleren.

Vanuit Israel en de golfstaten kwamen sceptische reacties; ook in het Amerikaanse Congres toonden Democratische en Republikeinse leden zich bezorgd. In Israel noemde premier Netanyahu het akkoord een “historische vergissing” en haalde zijn kabinet fel uit naar de Westerse onderhandelingen. Volgens het Israelische kabinet zit Iran aan de onderhandelingstafel omdat het land gebukt gaat onder jaren van economische sancties. “Dit is niet het moment om sancties op te heffen”, aldus Netanyahu.

Lees HIER de originele tekst van het akkoord.

Lees HIER de vertaling van CIJO van het akkoord.