Aantal antisemitische incidenten in Canada neemt toe, voor het derde jaar op rij

IN ANTISEMITISME / Door: ARON VRIELER / 30 apr 2019 ANTISEMITISME CANADA

In Canada zijn over het jaar 2018 in totaal 2041 antisemitische incidenten gemeten – een toename van 16,5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat volgt uit de jaarlijkse rapportage van B’nai Brith in Canada, een Joodse belangenorganisatie.

Het rapport, dat de ondertitel “A New Normal?” heeft gekregen, laat vooral een grote toename in online antisemitisme zien. Zo’n 80% van de 2041 incidenten betreft online antisemitische scheldpartijen en dreigementen.

“Het bloedbad van Joodse synagogebezoekers in Pittsburgh, precies een dag voordat een man in Montréal dreigde ‘alle Joodse meisjes’ te vermoorden, laat zien dat sommige individuen helaas hun dreigementen in daden omzetten. We moeten te allen tijde waakzaam blijven, voor alle vormen van haat”, liet directeur Michael Mostyn van B’nai Brith Canada weten.

In de ‘offline’ categorieën van antisemitisch vandalisme en geweld is wel een afname te zien ten opzichte van 2017. Respectievelijk werden 221 daden van vandalisme en 11 geweldsincidenten gemeten.

Aanbevelingen

Het toegenomen belang van het beperken en monitoren van haatspraak online leidt ertoe dat het rapport meerdere aanbevelingen hierover doet. Zo wil de organisatie onder andere dat meer capaciteit wordt vrijgemaakt voor opsporingsambtenaren om haatmisdrijven te kunnen vervolgen. Ook wordt opgeroepen tot een nationaal actieplan, zowel voor het tegengaan van antisemitisme in het algemeen als online haatspraak in het algemeen.