Abbas op bezoek bij Trump

De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas was gisteren op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. De twee leiders hadden het onder andere over het vredesproces in het Midden-Oosten en betalingen aan Palestijnse terroristen die in Israel in detentie zijn.

Trump moedigde Abbas aan een vredesakkoord met Israel te sluiten. De Amerikaanse president zei dat zijn administratie hard aan een oplossing voor het conflict werkt. “We’ll get this done” verzekerde de Commander in Chief. Wel herhaalde Trump dat de Verenigde Staten niet een oplossing kan opleggen aan de partijen. De Palestijnen en de Israeli’s zullen volgens de president zelf tot een overeenkomst moeten komen.

Abbas zei dat alleen een tweestatenoplossing voor vrede kan zorgen. Deze moet op basis zijn van de bestandslijnen van 1949 en met Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnse staat. Volgens Abbas zal zo’n overeenkomst het bestrijden van Islamitische Staat makkelijker maken. Ook zal het het normaliseren van de relaties tussen Israel en de omringende Arabische landen bespoedigen, aldus de PA-president.

Ondanks dat president Trump de Palestijnse Autoriteit prees voor haar samenwerking met Israel op diverse vlakken, had hij ook kritiek op de PA. Volgens Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer heeft Trump Abbas opgeroepen haatzaaierij in de Palestijnse media te stoppen. Ook heeft de Amerikaanse president zijn zorgen geuit over betalingen van de PA aan Palestijnse terroristen die in Israelische gevangenissen vast zitten.

Verschillende Israelische politici delen deze zorgen. De minister van Landbouw Uri Ariel en de adjunct-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely reageerden dat het financieren van terroristen en hun families door de PA aangeeft dat Abbas ‘helemaal niet geïnteresseerd in vrede’ is.

Een adviseur van Abbas liet weten de oproep tot het stoppen van betalingen aan gevangen Palestijnen ‘krankzinnig’ te vinden. In een interview op radiozender Kol Israel liet Nabil Saath – die advies aan de PA-president geeft omtrent buitenlands beleid – weten de betalingen normaal te vinden. De oproep tot stopzetting ziet hij als een poging om toekomstige vredesbesprekingen te saboteren.

 

Bronnen: The White House Briefing Room, The Jerusalem Post, Ynet, The Times of Israel.