Abbas tegenover CIDI-delegatie: Geen boycot van Israel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 30 okt 2015 CIDI DIALOOG PA

Vandaag heeft een delegatie op uitnodiging van het CIDI een anderhalf uur durend gesprek gehad met Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, en Saeb Erekat, secretaris-generaal van de PLO. In het gesprek heeft de delegatie haar zorgen kenbaar gemaakt over de huidige gewelddadigheden in Israel en de Palestijnse gebieden.

De twintig man sterke delegatie was verheugd met deze mogelijkheid om de dialoog met de PA aan te gaan. CIDI sprak Abbas aan op gevallen van Palestijnse ophitsing die bijdragen aan het geweld en uitte haar zorgen over de recente poging om Joodse heilige plaatsen te annexeren via een Unesco-resolutie.

Abbas erkende dat er sprake is van Palestijnse ophitsing, zonder daar expliciet afstand van te nemen. Letterlijk zei hij: “Wij zijn bereid om de ophitsing van alle kanten te stoppen in een trilaterale commissie.”

De delegatie vroeg zich af wat het draagvlak was van de Palestijnse Autoriteit om een eventueel vredesverdrag te garanderen. “Als ik vertrek, blijven de Palestijnse instellingen bestaan”, aldus Abbas.

Abbas zei dat hij tegen een boycot van Israel is, integendeel: hij nodigde alle Arabische staten uit om ‘hun vlag te laten wapperen in de hoofdstad’.

Hoewel tussen beide delegaties grote meningsverschillen bleven bestaan, zei CIDI-directeur Hanna Luden blij te zijn met deze gelegenheid om polarisatie tegen te gaan en partijen dichter bij elkaar te brengen.

Lees ook het verslag in de Jewish Telegraphic Agency (JTA): Abbas denies intent to cancel Oslo Accords